Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 January 2016

Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht

Door: Angela

Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht

Er is geen verband gevonden tussen cariës en overgewicht bij 230 Nederlandse kinderen van 5-8 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en ACTA, gepubliceerd in BMC Research Notes. Deze kinderen zijn echter niet representatief, omdat ze zijn doorverwezen naar een gespecialiseerde tandartsenkliniek. Of de uitkomsten ook gelden voor niet verwezen kinderen is niet duidelijk.

Anders dan verwacht

Ongeveer 18% van de kinderen in het onderzoek had overgewicht, wat iets meer is dan de landelijke cijfers van 13-15%. Van de kinderen had 81% gemiddeld 4 door cariës aangetaste tanden. Dit is ook hoger dan het landelijk gemiddeld van circa 41%. Anders dan verwacht, was er geen verband tussen cariës en overgewicht. Dit ondanks aanwijzingen voor gemeenschappelijke risicofactoren als frequent gebruik van suikerhoudende dranken en moeite met het bevorderen en handhaven van een gezonde leefstijl door ouders.

Goed poetsen

Als verklaring opperen de onderzoekers dat bijvoorbeeld goed poetsen belangrijk is voor het gebit en niet van invloed is op het gewicht. Ook vertelden sommige ouders aan de tandarts dat hun kinderen slechte eters waren, en dat zij om die reden vaak kleine beetjes dranken en voeding aanboden. Daar kun je dan wel gaatjes van krijgen, maar geen overgewicht.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten