Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 August 2016

Kind van vrouw met diabetes vaker te dik

Door: Angela

Kind van vrouw met diabetes vaker te dik

Kinderen hebben een grotere kans op overgewicht tot aan de pubertijd als hun moeder tijdens de zwangerschap overgewicht en diabetes type 2 had. Dit blijkt uit de eerste studie waarin kinderen van vrouwen met diabetes tot 14-jarige leeftijd zijn gevolgd. Om overgewicht bij hen te voorkomen, is het belangrijk dat zorgverleners het gewicht van zowel de aanstaande moeder als het kind continu blijven monitoren. Dit adviseert Nurah Hammoud die op 25 augustus 2016 promoveert aan het UMC Utrecht. Ze werkt als gynaecoloog in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Groeiprofielen

Hammoud onderzocht bij zwangeren met diabetes de groeiprofielen van baby’s in de baarmoeder. Ook onderzocht ze de verbanden tussen overgewicht vóór de geboorte, een te zwaar geboortegewicht én het gewicht tot 14-jarige leeftijd. Hammoud gebruikte hiervoor gegevens uit GGD-bestanden van kinderen van moeders met diabetes type 1, diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes die zijn geboren in het UMC Utrecht tussen 1990 en 2006.

Al overgewicht in de baarmoeder

Baby’s die te zwaar geboren worden, hebben in de baarmoeder al een grotere buikomvang ten opzichte van hun hoofdomvang, wat een mate is van overgewicht op deze jonge leeftijd. Eenmaal te zwaar bij de geboorte, zijn deze kinderen ook zwaarder tot aan de vroege puberteit. Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk de kinderen van moeders met diabetes type 2 tijdens de zwangerschap het zwaarst worden.

Minder gezonde levensstijl

Overgewicht van kinderen uit zwangerschappen met diabetes type 2 kon deels worden verklaard door overgewicht van de moeder en deels door een ongezondere leefstijl van de kinderen. Moeders met diabetes type 2 waren een stuk zwaarder dan moeders met diabetes type 1 of zwangerschapsdiabetes. Verder ontbeten kinderen van moeders met diabetes type 2 minder vaak, aten ze minder vaak tussendoortjes en waren ze minder vaak lid van een sportclub.

Preventie van overgewicht

Op basis van haar onderzoek adviseert Hammoud: ‘Het is belangrijk dat vrouwen met diabetes en een kinderwens al vroegtijdig een gezonde levensstijl aannemen, zodat ze niet te zwaar zijn op het moment dat ze zwanger willen worden. Ook moeten zij buitensporige gewichtstoename tijdens de zwangerschap vermijden. Daarnaast zouden we zwangere vrouwen eventueel al in het eerste trimester kunnen screenen op zwangerschapsdiabetes. Ten slotte moeten we het gewicht van deze kinderen tijdens hun jeugd actief blijven monitoren met steun van jeugd- en schoolartsen en de ouders.’

Bijna 1 op 4 zwangeren heeft diabetes

Ongeveer 6% van de zwangeren in Nederland lijdt aan diabetes type 1 of type 2 en 18% van zwangeren heeft last van zwangerschapsdiabetes. Hoewel de gezondheid van kinderen van vrouwen met diabetes de afgelopen decennia aanzienlijk is verbeterd, is er een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes en overgewicht.

Bron: UMC Utrecht en St. Antonius Ziekenhuis


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten