Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 December 2012

Kennis in de praktijk

Door: Karine

‘Lichamelijke inspanning kan de hersenfunctie verbeteren.’ Goed of fout?

‘Intelligentie is erfelijk’. Goed of fout?

Sinds de Stapelaffaire is het altijd even uitkijken geblazen met psychologisch onderzoek, maar deze studie van de Vrije Universiteit Amsterdam, gepubliceerd in Frontiers in Psychology vond ik interessant. De onderzoekers lieten 242 onderwijzers uit Engeland en Nederland reageren op 32 beweringen uit de neurowetenschappen. Er zaten ware beweringen tussen, zoals de eerste zin uit deze column. Maar de helft bestond uit wetenschappelijk onbewezen stellingen, door de onderzoekers “neuromythen” genoemd.

Het bleek dat docenten vaak de plank missloegen. Van de helft van de neuromythen geloofden ze dat het waar was. En juist docenten die geïnteresseerd waren in psychologie, die bijvoorbeeld populair wetenschappelijke tijdschriften lazen, geloven meer neuromythen. En dat zijn nou net de docenten die geneigd zijn met deze kennis te experimenteren in de klas, aldus de onderzoekers. Wie bijvoorbeeld gelooft in de mythe in zin 2 van deze column, zou op een andere manier kunnen gaan lesgeven en trage leerlingen misschien minder stimuleren.

Hoe zit dat met de diëtist? Ten eerste heeft die te maken met cliënten die geloven in voedingsmythen. Ik denk dat júist de cliënten met veel belangstelling voor voeding en gezondheid snel geneigd zijn om nieuws op zichzelf uit te proberen en om te geloven in mythen. Hoe dun de wetenschappelijke basis soms ook is: ze eten zich suf aan chiazaden, kokosolie of rauwe chocolade. Of ze slikken zich arm aan supplementen, of durven nooit meer gluten te eten, al is de diagnose coeliakie nooit gesteld. Jij moet de mythen doorprikken en relativeren.

Ten tweede moeten we (of in elk geval doe ik dat!) de hand in eigen boezem steken. Wie het wetenschappelijke voedingsnieuws goed volgt, moet daarbij altijd kritisch blijven en de grote lijn blijven volgen. Zodra je kennis iets van “geloof” krijgt, is het oppassen geblazen.

Alert blijven dus, en ook voor je cliënten. Ik wens je een mythe-vrij 2013! 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten