Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 February 2015

Kauwgom een prima bacterievanger

Door: Reina

kauwgom

Bacteriën in de mond blijken goed te vangen door het kauwen van kauwgom. Dat ontdekte promovendus Stefan Wessel in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Samen met zijn team op de afdeling Biomaterialen van het UMCG ontwikkelde Wessel twee methodes om het aantal bacteriën op en in een gekauwd stuk kauwgom te kunnen tellen. Wessel liet 5 proefpersonen kauwgom kauwen gedurende verschillende kauwtijden, variërend van 30 seconden tot en met 10 minuten. Vervolgens onderzocht hij de stukjes kauwgom op de hoeveelheid aanwezige bacteriën en op het aantal soorten bacteriën. Na 30 seconden waren er ongeveer honderd miljoen bacteriën gevangen. Dat is vergelijkbaar met het aantal bacteriën op een gebruikt stukje flosdraad. Naarmate mensen langer kauwden, vonden de onderzoekers meer verschillende soorten bacteriën, maar nam het totale aantal bacteriën af. Waarschijnlijk wordt de kauwgom na langere tijd minder plakkerig omdat de hoeveelheid speeksel in je mond toeneemt. De eerste 30 seconden is de kauwgom het meest effectief.

De onderzoekers benadrukken wel dat het kauwen van kauwgom geen vervanging kan zijn voor poetsen en flossen. Kauwgom verwijdert immers bacteriën op de kauwvlakken. Met flossen en tandenpoetsen komt men ook echt tussen de tanden en bij het tandvlees.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten