Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 May 2017

Kans op leververvetting door veel vlees

Door: Reina

Kans op leververvetting door veel vlees

Te veel dierlijke eiwitten consumeren kan leiden tot non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Dat blijkt uit een omvangrijke Rotterdamse studie op basis van het langlopende Rotterdamse onderzoek ERGO. Tot nu toe werd gedacht dat vetten en koolhydraten leiden tot leververvetting, en niet eiwitten.

Advies: matig met vlees

Aan het onderzoek hebben bijna 3.500 vrijwilligers meegedaan uit de Rotterdamse wijk Ommoord. Van hen blijkt 35% NAFLD te hebben. Bekend was al dat mensen met overgewicht veel vaker NAFDL hebben. Onbekend was of dat kwam door een te hoge inname van calorieën of door de samenstelling van de voeding. ‘Het is helaas nog niet bekend welke hoeveelheden dierlijke eiwitten acceptabel zijn’, aldus onderzoeker dr. Sarwa Darwish Murad. Een maximumgrens voor voedingsaanbevelingen ontbreekt dus nog. Het advies tegen NAFDL is daarom algemeen nog steeds van aard: voldoende bewegen, gevarieerd eten, matig met alcohol en nu dus ook: matig met vlees. Zo bleek tijdens de presentatie van de studieresultaten op The International Liver Congress van de EASL

Snel groeiend probleem

Wie beginnende NAFDL heeft, kan dit tegengaan met afvallen tot een gezond gewicht. NAFDL wordt beschouwd als een alarmerend snel groeiend gezondheidsprobleem in Westerse landen. Als het percentage vetcellen in de lever boven de 5% van het totale levergewicht komt, kan littekenvorming en verschrompeling (cirrose) ontstaan, en uiteindelijk zelfs leverkanker en leverfalen. Deze vorm van vervetting verhoogt bovendien het risico op onder meer diabetes en aderverkalking.

Bron: Erasmus MC


Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 09 May 2017:
Terwijl goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken van deze eeuw het er over eens zijn dat leververvetting toch echt door koolhydraten wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie bij insulineresistentie. Dit laatste neemt enorm toe onder alle bevolkingsgroepen.
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 08 May 2017:
Er is veel discussie over deze studie! Lees bijvoorbeeld deze bijdrage op Foodlog: https://www.foodlog.nl/artikel/dierlijk-eiwit-slecht-voor-lever-is-totaal-uit-verband-getrokken/
muriel langedijk, dietist, 03 May 2017:
Is dit ook zo bij slanke mensen?? Wat is oorzaak en gevolg?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten