Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 May 2013

Kankerrisico lager bij licht tot matig drinken

Door: Angela

Lichte tot matige alcoholconsumptie is gezond

Lichte tot matige alcoholconsumptie is zowel bij mannen als bij vrouwen niet alleen geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, maar ook met een kleine verlaging van het risico om te overlijden aan kanker. Zwaar drinken verhoogt het risico op overlijden aan kanker echter. Dit blijkt uit een meta-analyse op basis van 18 studies onder ruim 48.000 mensen die aan kanker zijn overleden, gepubliceerd in Annals of Oncology.

De onderzoekers vonden een J-vormige relatie, waarbij lichte tot matige alcoholconsumptie (ca. 1,25 glas per dag) een kleine verlaging van 3% van het risico op overlijden aan kanker liet zien. Bij consumptie van ca. 2,25 glas per dag is het risico weer gelijk aan het risico van mensen die zelden of nooit alcohol drinken. Bij hogere consumptie nam het risico met ongeveer 5% toe bij ieder extra glas alcoholhoudende drank per dag bovenop die 2,25 glazen.

Volgens de onderzoekers bevestigt deze meta-analyse dat aan zwaar drinken gezondheidsrisico’s verbonden zijn, maar dat licht tot matig drinken (≤ 1,25 glas per dag) ook met het oog op het risico op overlijden aan kanker een (kleine) verlaging van het risico geeft.

Bron: Stichting Alcohol Research


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten