Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 August 2012

Jojo-effect bestaat écht niet

Door: Karine

Foto: Rudd Center for Food Policy and Obesity

Een geschiedenis van afvallen en weer aankomen, het bekende jojoën, heeft geen negatief effect op de stofwisseling of op het vermogen om gewicht te verliezen op de langere termijn. Dat concluderen onderzoekers in een artikel in het tijdschrift Metabolism.

In het onderzoek werden 439 vrouwen (50-75 jaar oud) een jaar lang op een energiebeperkt dieet gezet. Onder hen waren 77 vrouwen die al meer dan 3 keer een lijnpoging hadden gedaan en daarbij meer dan 9,1 kilo hadden geschommeld.

De onderzoeksgroep werd in 4 groepen verdeeld. De eerste groep volgde alleen een energiebeperkt dieet, de tweede groep ging meer sporten (5x per week, 45 minuten), de derde groep deed een combinatie van sport en dieet en de vierde groep was controlegroep. De groep jojo-ers was zwaarder aan het begin van het onderzoek, maar er was geen verschil in resultaat tussen jojo-ers en niet jojo-ers.

Bron: Science Daily


Angèle Bakker, , 21 August 2012:
Ik ben het helemaal met Maria eens, zie genoeg voorbeelden waarin vrouwen het niet meer lukt om af te vallen.

Verder ben ik benieuwd hoe lang dit onderzoek duurt, hoe lang worden de mensen gevolgd nadat ze zijn afgevallen. Wanneer komen de kilo's er weer aan?

Het lijkt me een nogal beperkt onderzoek, met een foute conclusie.
muriel langedijk, , 21 August 2012:
ik ben er ook van overtuigd dat er 'iets' gebeurt met de stofwisseling; er zijn mensen die hun hele leven al lijnen en met een normaal dieet (bij mij) krijg je daar vaak maar weinig af. Soms geef ik meer eten om af te kunnen vallen, wil ook wel eens helpen.
Klaas de Jong, , 21 August 2012:
Het Jojo effect is een hardnekkig fabeltje. Het Jojo effect wordt niet door een 'dieet' veroorzaakt maar door de lijner zelf. Terugval in oud gedrag is de oorzaak. Het woord 'effect' suggereert dat de lijner er zelf niets aan kan doen en dat is onjuist.
Maria van Zanten, , 20 August 2012:
Meer dan drie keer vind ik nog niet veel... Hoe staat het met de vrouwen die langer dan tien jaar achtereen het ene na het andere dieet hebben gevolgd, gewicht hebben verloren en weer meer aangekomen zijn? Mijn persoonlijke ervaring is dat het jojo-effect wel degelijk bestaat en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten