Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 August 2012

Jojo-effect bestaat écht niet

Door: Karine

Foto: Rudd Center for Food Policy and Obesity

Een geschiedenis van afvallen en weer aankomen, het bekende jojoën, heeft geen negatief effect op de stofwisseling of op het vermogen om gewicht te verliezen op de langere termijn. Dat concluderen onderzoekers in een artikel in het tijdschrift Metabolism.

In het onderzoek werden 439 vrouwen (50-75 jaar oud) een jaar lang op een energiebeperkt dieet gezet. Onder hen waren 77 vrouwen die al meer dan 3 keer een lijnpoging hadden gedaan en daarbij meer dan 9,1 kilo hadden geschommeld.

De onderzoeksgroep werd in 4 groepen verdeeld. De eerste groep volgde alleen een energiebeperkt dieet, de tweede groep ging meer sporten (5x per week, 45 minuten), de derde groep deed een combinatie van sport en dieet en de vierde groep was controlegroep. De groep jojo-ers was zwaarder aan het begin van het onderzoek, maar er was geen verschil in resultaat tussen jojo-ers en niet jojo-ers.

Bron: Science Daily


Karine Hoenderdos, , 31 August 2012:
Op twitter meldt Jaap Seidell dat: 'jojo-en niet veel aantoonbare fysieke gevolgen heeft, maar wel psychische. Terugvalpreventie is daarom belangrijk.'
Vera de Vries, , 27 August 2012:
Het jojo-en gaat niet om het afvallen maar het telkens weer meer aankomen na het afvallen!
Anne Mesman-de Winter, , 24 August 2012:
Je zou je kunnen afvragen wat de definitie van de term jojo-effect precies is. We hebben het hier nog niet over het volhouden van het eetgedrag. Algemeen bekend dat mensen na een dieet terugvallen in oude gedrag....zoals overeten, te weinig bewegen etc etc.. Grootste oorzaak van het jojo-en.

Daarnaast vind ik dat meer onderzoek nodig is dit zo te kunnen neerzetten. Zoiets is erg moeilijk te onderzoeken trouwens...hoe bepaal je bijvoorbeeld betrouwbaar iemands intake? en wie bepaald of dit doet aan de normen? en wie controleert dit?... Denk zeker dat stofwisseling mogelijk bij sommigen van slag kan raken na veel dieten. Stoppen met lijnen is voor een grote groep: DE OPLOSSING
Fokje Blokstra, , 21 August 2012:
In de jaren '80 is er onderzoek gedaan aan de (toen nog) Landbouw Hogeschool Wageningen. M.b.v. respiratiekamers werd er gekeken of lijnen effect had op de ruststofwisseling en dus op de basisenergiebehoefte. Wat bleek: er veranderde niks aan de energiebehoefte per kilo spier. Maar door te lijnen raakte men wel spierweefsel kwijt en daarmee was de ruststofwisseling na lijnen lager dan voor het lijnen. Ziedaar het begin van het jo-jo-effect.
Lizzie _, , 21 August 2012:
De titel klopt gewoon niet. -> Andere titel kiezen.
Darinka Hofman, , 21 August 2012:
De onderzoeksgroep vind ik ook niet echt representatief. Waarom alleen vrouwen, en waarom alleen van deze leeftijd. Ik zie genoeg mensen die als twintiger al verschillende poging, zowel begeleid als onbegeleid hebben gedaan. Ik vind meer en groter onderzoek noodzakelijk om zo een stelling te kunnen verdedigen.
Lizzie _, , 21 August 2012:
Volgens mij heeft het met de vetcellen te maken en dat een vetcel niet verdwijnt maar blijft bestaan en leeg raakt door afvallen in lichaamsvet. Het duurt gemiddeld 7 jaar voordat deze vetcellen worden vernieuwd.
http://www.valtaf.nl/discussie/18956/verdwenen-vet-blijft-7-jaar-in-het-lichaamsgeheugen/
Het zal dus een combinatie zijn, iemand die weer na afvallen en een lijnverleden in het oude patroon vervalt (bijv. grote porties, veel loze calorieën, weinig voedingswaarde, te weinig beweging)kan dus sneller aankomen... dan iemand die geen lijnverleden heeft.

Dit onderzoek zegt helemaal niets over de titel en vice versa.
Iemand kan dus afvallen zelfs na een lang jojo/lijnverleden en er was geen verschil in resultaat tussen de groepen. Maar er wordt nergens bewezen dat dit jojo-effect niet bestaat.
Sandra Visser, , 21 August 2012:
Als je het abstract leest, is niet duidelijk wat er na al dat lijnen met de stofwisseling is gebeurt, tenslotte is er geen nul-meting van de stofwisseling gedaan. Men concludeert eigenlijk dat mensen kunnen afvallen, of ze nou jojo-ers zijn of niet. Zelf geloof ik helemaal niet dat jojo-en invloed kan hebben op het basaalmetabolisme, dat is een veel te ingewikkeld proces om zomaar te beinvloeden door afvallen/aankomen. M.i. is het dan ook meer dan een geloof dan een feit, en ik ben het dan ook met Klaas eens.
Meijke van Herwijnen, , 21 August 2012:
Ik dacht dat 'jojo-effect' inhield dat je na snel afvallen ook weer snel aankomt. Bij dit onderzoek wordt aangegeven dat de mensen die vaker veel gewicht waren kwijtgeraakt (de 'weight cyclers'), aan het begin van het onderzoek zwaarder waren dan de mensen die niet zulke grote gewichtschommelingen hadden doorgemaakt. Dat lijkt me juist een aanwijzing dat het jojo-effect wel bestaat. De titel van dit stukje vind ik dus niet zo goed gekozen.
De andere vraag is: kan iemand die grote gewichtsschommelingen heeft gehad, nog afvallen als hij een dieet krijgt of een beweegprogramma? Uit dit onderzoek blijkt van wel. Daarmee is nog niet gezegd dat het daarna gemakkelijk is om op gewicht te blijven.
Liesbeth van den Heuvel, , 21 August 2012:
ik herken veel in wat klaas zegt. Het jojo-effect is op zich misschien niet allesbepalend maar wel de gekozen leefgstijl en voedingspatroon. Wat mensen doen wat hen beweegt. Mensen die constant wisselen in hun eetgedrag en soms rigoreuze patronen volgen, daar krijg je geen stabiel mooi gewicht mee.
Mensen hebben dromen en geloven in wonderen. Graag een beetje meer no nonsense met voeding! Daar is helaas geen wetenschappelijk onderzoek van, het is dus maar een mening.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten