Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 October 2016

Jodiuminname flink gedaald

Door: Reina

Jodiuminname flink gedaald

De jodiuminname in Nederland is tussen 2006 tot 2015 afgenomen met 37% bij mannen en 33% bij vrouwen, maar het risico op een tekort is klein. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek. De helft van de onderzochte mannen had een jodiuminname van meer dan 179 microgram per dag; bij de vrouwen was dat meer dan 153 microgram per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium is 150 microgram. Van de deelnemers gebruikte gemiddeld 61% gejodeerd zout. In totaal gebruikten 13% van de mannen en 20% van de vrouwen jodiumhoudende supplementen.

Nog altijd te veel zout
Nederlanders krijgen dagelijks nog evenveel zout binnen als 10 jaar geleden. En die hoeveelheid ligt dus nog steeds flink boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag. De helft van de onderzochte mannen had een zoutinname van meer dan 9,7 per dag, tegenover 7,4 gram per dag bij de helft van de onderzochte vrouwen. Allerlei inspanningen om de zoutinname uit bewerkte levensmiddelen in Nederland te verlagen, zoals de Taskforce Zout (2006) en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014), hebben nog niet geleid tot een aantoonbaar lagere zoutinname.

Kaliuminname gelijk
De kaliuminname is ongeveer gelijk gebleven. In Nederland is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kalium opgesteld. In Scandinavië wel: 3.500 mg voor mannen en 3.100 voor vrouwen. In het onderzoek kregen mannen gemiddeld 3818 mg per dag binnen en vrouwen 3255 mg per dag. Volgens het RIVM is er slechts een klein risico op een tekort aan kalium.

Populatie uit Doetinchem
Het RIVM meet om de paar jaar bij volwassenen uit Doetinchem hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. In 2015 hebben 289 personen uit Doetinchem tussen de 19 en 70 jaar 24 uur lang al hun urine verzameld.

Bron: RIVM


muriel langedijk, dietist, 18 October 2016:
hm.. probleem met zeerwier is volgens mij dat het onduidelijk is hoeveel jodium er in zit en dat er ook heel veel in kan zitten? en probeer de mensen daar maar eens aan te krijgen...
Maria van Zanten, voedingsdeskundige en coach Uit de ban van emotie-eten, 17 October 2016:
Ik zie niet in waarom jodium per se uit brood of gejodeerd zout zou moeten komen... zeewier en zeevis zijn ook bronnen... Al heeft gebruik van zeevis ook zijn grenzen vanwege zware metalen.
muriel langedijk, dietist, 15 October 2016:
ik snap het niet goed waarom er niet meer aandacht voor is, ik zie ontzettend vaak mensen met een trage schildklier.. dat komt toch niet zomaar uit de lucht vallen?
JT Rugge, arts, 11 October 2016:
en als we minder zout gaan gebruiken, wordt de inname van jodium vanzelf ook weer minder en kunnen er meer tekorten optreden
JT Rugge, arts, 11 October 2016:
Per streek verschilt ook nog eens de hoeveelheid jodium in het drinkwater. Op zandgronden, zoals Drenthe en de Peel is het percentage veel lager. Je ziet daar nog kleine mensjes van vroeger.... In de 50 er jaren is jodium verplicht toegevoegd aan het bakkerszout op advies van een jeugdarts, jaren later is het niet meer verplicht...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten