Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 July 2014

Jetlag kun je weg eten

Door: Reina

Jetlag

Wie een intercontinentale reis maakt, kan door te schuiven met maaltijden zich sneller aanpassen aan de tijd in land van aankomst. Dat heeft de Japanse onderzoeker dr. Makoto Akashi ontdekt. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell. Insuline blijkt de sleutel tot het aanpassen van onze interne klok.

Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd ontstaat de bekende insulinepiek. Die piek blijkt muizen te helpen bij het instellen van een nieuwe dagritme. Akashi schakelde bij muizen de insulinewerking uit. Vervolgens kregen ze eten in een verschoven dag- en nachtritme. Onbehandelde muizen waren binnen 2 dagen gewend aan het nieuwe dag-nachtritme, behandelde muizen na 4 dagen nog steeds niet. Daaruit concludeert Akashi dat een klok in de cellen zich afstelt op het ritme van de maaltijden. Insuline geeft de tijd van die perifere klok aan.

Tot nu toe was onderzoek naar jetlag altijd gericht op de centrale biologische klok en het opnieuw instellen daarvan. Nu lijkt het erop dat iemand een jetlag zou kunnen verminderen door de maaltijden te verschuiven en zodoende de insulineproductie te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld ’s avonds eieren met spek te eten en ’s ochtends een koolhydraatrijke maaltijd.

Bron: ScienceDaily


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten