Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 December 2011

Je tweede jeugd begint nu

Door: Ard Schenk en Edwin van den Dungen

Je tweede jeugd begint nu

Edwin van Dungen raakte gefascineerd in fit blijven nadat zijn vader van 77 van een oude vermoeide man veranderde in een kwiek persoon die met gemak de hele dag door Parijs liep. Hij is op zoek gegaan naar het geheim van deze transformatie en heeft Ard Schenk, meervoudig wereld- en Olympisch schaatskampioen, bereid gevonden samen met hem dit boek te schrijven. Van den Dungen en Schenk hebben de FIT Methode bedacht voor 50-plussers die fit willen worden en blijven. De FIT Methode bestaat uit 3 stappen: Foute voeding inruilen voor gezondere alternatieven, Iedere dag in beweging blijven en Trainen voor uithoudingsvermogen en kracht. De methode wordt op een aansprekende wijze gebracht, waardoor je als lezer echt zin krijgt om aan de slag te gaan.

Wat voeding betreft wordt in het boek een nieuw voorlichtingsmodel geïntroduceerd voor een gezonde leefstijl: de FIT ster. In het midden van de ster staat beweging en in de 6 punten van de ster staan vocht, groente en fruit, brood en andere koolhydraatrijke producten, zuivel in combinatie met vlees en andere eiwitrijke producten, vetten en oliën en als laatste extra’s. Alle punten van de ster zijn even groot, waardoor niet in 1 oogopslag duidelijk wordt van welke producten je meer en van welke je minder zou moeten eten. Daar moet je echt de toelichting voor lezen. Die is wel heel duidelijk en dat geldt ook voor alle voedingsadviezen en tips in het boek. Waar eventueel onduidelijkheid zou kunnen ontstaan wordt verwezen naar een diëtist. Een paar minpuntjes: er wordt nergens over de aanbeveling van vitamine D voor senioren gesproken. En voor de voedingswaarde van producten wordt onder andere verwezen naar calorietabel.nl en calorielijst.nl en niet naar de caloriechecker of eventueel de eetmeter van het Voedingscentrum die toch heel wat betrouwbaarder zijn.

Het boek is niet alleen toegankelijk en informatief, het is ook praktisch. Zo kan de lezer zijn huidige voedingspatroon aangeven in een tabel. Deze tabel heeft wel slechts een paar regels per dag en je kunt nergens noteren waarom je eet, terwijl in het boek wel de tip “word je bewust waarom je eet” staat. Aan het eind van het boek kan de lezer zijn persoonlijk fit plan opstellen, waarbij als voorbereidende stap ook weer de diëtist wordt genoemd. In de laatste 2 bijlagen staan nog rek- en strekoefeningen en oefeningen met gewichten die mensen thuis kunnen doen.

Het boek is verder zeer helder en vrolijk van opmaak, met mooie foto’s van 50-plussers in actie. Al met al voor je cliënten die aan hun tweede jeugd beginnen een aanrader. (RB)

Je tweede jeugd begint nu. In drie stappen fit, Ard Schenk en Edwin van den Dungen, House of Knowledge, ISBN 9789861620736, 212 pagina’s, € 19,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten