Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 October 2012

Je reinste wetenschap

Door: Hans van Maanen

Je reinste wetenschap

Na het lezen van dit boek zal je voortaan bij elk wetenschappelijk krantenartikel gaan twijfelen. En dat is precies wat wetenschapsjournalist Hans van Maanen wil met zijn boek. Hij heeft in zijn carrière namelijk al menig achterliggend wetenschappelijk artikel uitgeplozen. Van Maanen is namelijk een journalist die wat wetenschappers en persvoorlichters beweren natrekt en laat zien dat we die mensen en de berichten die zij verspreiden niet altijd moeten geloven. In dit boek bespreekt hij een hele rits van wetenschappelijke nieuwsberichten. Van Maanen zoekt de originele publicaties erbij, rekent de sommetjes na en houdt tabellen en grafieken scherp tegen het licht. En komt zo regelmatig tot heel andere conclusies dan persvoorlichters en collega wetenschapsjournalisten.

Van Maanen had van 2003 tot juli 2007 zijn rubriek “Twijfel” in de Volkskrant. Diverse artikelen uit deze rubriek zijn samen met stukken uit andere media en niet eerder gepubliceerde artikelen gebundeld in dit boek. Verschillende gaan over voeding, bijvoorbeeld in de stukken “probiotica tegen allergie”, “Jojo-effect en quasiwetenschap”en “Een meisje of een jongetje”(ofwel helpt een dieet?). Een leerzaam en soms zeer vermakelijk boek. (RB)

Je reinste wetenschap over gezondheid, veiligheid en andere onzin, Hans van Maanen, Atlas Contact, ISBN 9789025438586, 215 pagina´s, € 16,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten