Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 February 2017

Je bent gewoon een slecht betaalde pion

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Het is 2007. Je bent diëtist en van het ondernemende slag. Een eigen praktijk, dat is echt wat voor jou! Je huurt een kantoor en gaat aan de slag. Je tarief is 58,60.

Het is 2008. Je praktijk begint langzaam maar zeker te bloeien. Je werkt met hart, ziel en vakkundigheid. Je wordt bekend bij verwijzers en behaalt goede resultaten bij je cliënten. Je specialiteit: diabetes type 2. Je hebt al heel wat mensen voor de insulinespuit behoed en daar ben je trots op. Je patiënten krijgen 4 uur dieetzorg per jaar vergoed, soms 4 uur meer als ze aanvullend verzekerd zijn. Jouw tarief is nog steeds 58,60.

Het is 2011. De diëtist wordt direct toegankelijk, geen verwijsbriefje meer nodig. De beroepsvereniging is blij met het besluit: dit komt ten goede aan de kwaliteit van zorg. In de praktijk valt het tegen en eisen veel zorgverzekeraars nog een verwijzing.

Het is 2012. De minister besluit dat de diëtist uit de basisverzekering gaat. Veel zorgverzekeraars zien dit als een signaal om de diëtist ook niet meer in de aanvullende verzekering te vergoeden. Ondanks protesten blijft de minister voet bij stuk houden. Eén op de tien diëtisten verliest dat jaar zijn/haar baan. Jouw praktijk blijft met veel pijn en moeite bestaan. Je hebt minstens 40% minder cliënten.

Het is 2013. De minister besluit dat de diëtisten weer terug in de basisverzekering komen. Wel wordt het aantal uren gekort: van 4 naar 3 uur per jaar. Het tarief…. nog steeds 58,60.

Het is 2017. Nog steeds ben jij dé diabetes-expert in je regio. Huisartsen lopen met je weg omdat het je vaak lukt om – in samenspraak met de POH – de diabetes om te keren. Je zou wel eens willen berekenen wat jouw adviezen de maatschappij inmiddels hebben opgeleverd. Het is ongetwijfeld een hele hoop geld! Maar intussen stijgen je kosten. Voor een lidmaatschap van de NVD betaal je inmiddels 400 euro per jaar. De zorgverzekeraars maken volledig de dienst uit in je praktijk. Zij bepalen dat je de declaraties verplicht via Vecozo moet indienen, volgens een vast stramien. Afwijken of de uren overschrijden vanwege een goede reden is niet mogelijk. Voor de administratie ben je verplicht te werken met een standaardpakket, dat je 500,- euro licentiekosten per jaar kost. De huur van je praktijkruimte gaat elk jaar omhoog. Om in het kwaliteitsregister te blijven, dien je dure bij- en nascholingen te volgen. De vakbladen die je leest, zijn in prijs gestegen. Je tarief… is nog steeds 58,60.

Je voelt je allang niet meer de ondernemende, zelfstandige professional die zelf de regie voert over haar praktijk en beleid. Je bent een pion van de zorgverzekeraar, die alleen nog maar precies volgens de lijntjes mag werken en daarvoor al jaren slecht betaald krijgt. En dat terwijl je ongelooflijk kosteneffectief bent.
Welke politieke partij gaat deze misstand bij de volgende verkiezingen tackelen?
Mijn stem heb je.


Angela Severs, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 30 March 2017:
Suzan de Bruijn, Diëtist Docent, 13 March 2017:
Hallo collega's,
Ik heb al eerder een reactie geplaatst, omdat ik de column naar verschillende politieke partijen heb gestuurd.
Ik heb ondertussen (na de reactie van Groen Links, zie m'n eerdere bericht) ook reactie van de SP en het CDA, die volgen hieronder.
De andere partijen lijken te druk met campagne voeren om te antwoorden....
--- Reactie van de SP:---
Hartelijk dank voor uw e-mail aan Renske Leijten. Zij vroeg mij deze te beantwoorden.

Hier zijn we zeker mee bezig, sterker nog, dit staat in ons verkiezingsprogramma:
De sociaaleconomische gezondheidsverschillen gaan we verkleinen. We zetten meer in op preventie, waaronder bestrijding van overgewicht. Dit leggen we ook vast in de wet. Preventieve middelen waarvan het nut is aangetoond, komen in het verzekerde pakket.

Met vriendelijke groet,
Anouk Pross
Medewerker SP Tweede Kamerfractie

--- reactie van het CDA----
Hartelijk dank voor uw bericht aan het CDA. Wij zijn het met u eens dat een dietist een belangrijke rol kan spelen.
Investeren in gezondheidspreventie is de beste manier om er voor te zorgen dat mensen van jong tot oud langer gezond blijven en de regie over hun eigen leven houden. Wij willen dat preventie de prioriteit wordt van de gezondheidssector én van de volgende minister van volksgezondheid. Zie onderstaand ons volledig standpunt.

https://www.cda.nl/standpunten/preventiebeleid-in-de-zorg/

De zorgverzekeraars onderhandelen voor het nieuwe verzekeringsjaar met de zorgaanbieders, bijvoorbeeld over het aantal behandelingen en
het tarief dat hiervoor gehanteerd wordt.
De beroepsgroep zou hier een rol in kunnen en moeten spelen. Vanuit de praktijk horen wij regelmatig dat de zorgverzekeraar een contract ter ondertekening aanbiedt en niet onderhandelt. Dit lijkt ons geen goede zaak.
Wij sturen uw mail ter informtie door aan onze woordvoerder Hanke Bruins Slot.
Met vriendelijke groet,
#TeamCDA
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 13 March 2017:
Ook bij de fysiotherapeuten is men hiermee bezig: https://www.skipr.nl/blogs/id3070-de-minister-heeft-er-genoeg-van.html
'door niet te onderhandelen –al was het maar met het KNGF als vertegenwoordiger van alle fysiotherapeuten- ontnemen verzekeraars zichzelf het zicht op hoe de zorgpraktijk werkt, op het ontwikkelen van goede contracten voor zorgverleners, op goede polissen voor patiënten en vooral, op optimale zorg voor de patiënt.' zegt Guusje ter Horst, de voorzitter van de beroepsvereniging van fysiotherapeuten
Carola Pals, Bekkenoefentherapeut en Schroth Best Practice therapeut, 07 March 2017:
Bij de oefentherapeuten precies hetzelfde verhaal. Als je kijkt welke kosten er toegenomen zijn tov 10 jaar geleden is enorm, oa de kosten voor Qualizorg sinds 2016 verplicht etc. Ons tarief ligt nog lager: bij Achmea €57,00 per uur. Bij de kapper ben je meer kwijt. Terwijl wij na een werkdag de verslaglegging nog compleet mogen maken, eindverslagen schrijven, vergaderingen bijwonen etc etc!! Het is dat het werk zoveel voldoening geeft, maar de tarieven staan niet in verhouding! Wil je een hoger tarief, moet je een plus praktijk worden, met allerlei voorwaarden, die niets afdoen aan de werkervaring en specialisaties en de tevredenheid van patiënten !!
muriel langedijk, dietist, 07 March 2017:
Eens, dit is al heel lang een pijnpunt ook bij mij, wat ik ook vreemd vind is dat, hoe meer ervaring je hebt, er geen enkel effect hiervan is op het salaris, ook de leeftijd niet. Iets wat in geen enkele cao staat. De DIA nieuw leven inroepen, ja dat is leuk, maar ik weet wel hoeveel energie dit heeft gekost voor diegenen die dit hebben gedaan... je kunt dit niet met een klein groepje doen.
Margreet Damsma, praktijkhouder, 07 March 2017:
Mijn voorstel: laten we massaal de column van Karina kopiëren en doorsturen naar de afdeling paramedie van de/je zorgverzekeraar(s).
Risette Manrho, communicatieadviseur NVD, 02 March 2017:
Zojuist verschenen op www.nvdietist.nl: een overzicht van wat de NVD mag en doet m.b.t. de tarieven. Ook vindbaar via social media.

https://www.nvdietist.nl/images/Publiciteit/Tarieven_wat_mag_en_doet_de_NVD.pdf
Els Modderman, Diëtist, 01 March 2017:
Hoi Karine,

Bericht naar de plaatselijke krant gestuurd, ben benieuwd! Hoop dat veel collega's volgen.
Konnie Crielaard, DORDRECHT, 01 March 2017:
Tarief VGZ is 62 euro per uur en in de ketenzorg in onze regio 63 euro per uur.Vergelijk: logopedisten 81 euro per uur en onbeperkt in basis verzekering. Mondhygiënisten vanaf 100 euro per uur(!)voor kinderen tot 18 jaar onbeperkt in BV. Wij diëtisten zijn niet weerbaar en veel te bescheiden. Nadruk ligt bij ons altijd op kwaliteit (terecht) maar wordt niet teruggevonden in tarief.Ook wil ik de 4 uur in de BV terug!Wie onderhandelt er voor ons?
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 01 March 2017:
Dank voor alle reacties tot nu toe! Het DIA nieuw leven inblazen, dat klinkt best als een goed idee. Iets om te bespreken met de beroepsvereniging (NVD), @Risette of @Wineke?
Er is maandag ook een persbericht verzonden naar de landelijke pers. Je bent vrij om de tekst te kopiëren, met je eigen gegevens aan te vullen en te verspreiden naar plaatselijke media: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2017/02/27/H002.htm/Di%C3%ABtist-levert-veel-geld-op,-maar-krijgt-al-10-jaar-hetzelfde-tarief#main

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten