Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 February 2017

Je bent gewoon een slecht betaalde pion

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Het is 2007. Je bent diëtist en van het ondernemende slag. Een eigen praktijk, dat is echt wat voor jou! Je huurt een kantoor en gaat aan de slag. Je tarief is 58,60.

Het is 2008. Je praktijk begint langzaam maar zeker te bloeien. Je werkt met hart, ziel en vakkundigheid. Je wordt bekend bij verwijzers en behaalt goede resultaten bij je cliënten. Je specialiteit: diabetes type 2. Je hebt al heel wat mensen voor de insulinespuit behoed en daar ben je trots op. Je patiënten krijgen 4 uur dieetzorg per jaar vergoed, soms 4 uur meer als ze aanvullend verzekerd zijn. Jouw tarief is nog steeds 58,60.

Het is 2011. De diëtist wordt direct toegankelijk, geen verwijsbriefje meer nodig. De beroepsvereniging is blij met het besluit: dit komt ten goede aan de kwaliteit van zorg. In de praktijk valt het tegen en eisen veel zorgverzekeraars nog een verwijzing.

Het is 2012. De minister besluit dat de diëtist uit de basisverzekering gaat. Veel zorgverzekeraars zien dit als een signaal om de diëtist ook niet meer in de aanvullende verzekering te vergoeden. Ondanks protesten blijft de minister voet bij stuk houden. Eén op de tien diëtisten verliest dat jaar zijn/haar baan. Jouw praktijk blijft met veel pijn en moeite bestaan. Je hebt minstens 40% minder cliënten.

Het is 2013. De minister besluit dat de diëtisten weer terug in de basisverzekering komen. Wel wordt het aantal uren gekort: van 4 naar 3 uur per jaar. Het tarief…. nog steeds 58,60.

Het is 2017. Nog steeds ben jij dé diabetes-expert in je regio. Huisartsen lopen met je weg omdat het je vaak lukt om – in samenspraak met de POH – de diabetes om te keren. Je zou wel eens willen berekenen wat jouw adviezen de maatschappij inmiddels hebben opgeleverd. Het is ongetwijfeld een hele hoop geld! Maar intussen stijgen je kosten. Voor een lidmaatschap van de NVD betaal je inmiddels 400 euro per jaar. De zorgverzekeraars maken volledig de dienst uit in je praktijk. Zij bepalen dat je de declaraties verplicht via Vecozo moet indienen, volgens een vast stramien. Afwijken of de uren overschrijden vanwege een goede reden is niet mogelijk. Voor de administratie ben je verplicht te werken met een standaardpakket, dat je 500,- euro licentiekosten per jaar kost. De huur van je praktijkruimte gaat elk jaar omhoog. Om in het kwaliteitsregister te blijven, dien je dure bij- en nascholingen te volgen. De vakbladen die je leest, zijn in prijs gestegen. Je tarief… is nog steeds 58,60.

Je voelt je allang niet meer de ondernemende, zelfstandige professional die zelf de regie voert over haar praktijk en beleid. Je bent een pion van de zorgverzekeraar, die alleen nog maar precies volgens de lijntjes mag werken en daarvoor al jaren slecht betaald krijgt. En dat terwijl je ongelooflijk kosteneffectief bent.
Welke politieke partij gaat deze misstand bij de volgende verkiezingen tackelen?
Mijn stem heb je.


Hans Koevoet, Beheerder gezondheidsforum, 28 February 2017:
Domme vraag misschien, maar: waarom is dat tarief al 10 jaar 58,60 euro, en wie of wat bepaalt dat tarief?
annemarie Leemans, dietist, 28 February 2017:
Mijn verhaal: inderdaad gestart in 2007. En nog steeds in dit keurslijf. Een salaris dat net de hypotheek betaalt. Het werk is leuk maar wordt ons wel onmogelijk gemaakt in de eerste lijn.
Elke van der Pol, dietist, 28 February 2017:
Wat een mooi en herkenbaar stukje! Ik heb ook geen contracten meer en voel me gelukkig ook geen pion meer. Alleen moet ik nu wel vaak uitleggen waardoor mensen nu soms maar 60 of 80% vergoed krijgen ondanks dat ik echt wel alle kwalificaties heb. Dit voelt als ongelijkheid (op deze manier verdien ik geld voor de zorgverzekeringen) en ik vind dat de NVD voor die 400 euro contributie daar eens wat aan zou moeten doen!
truus kuijpers, dietiste, 28 February 2017:
een mooi chronologisch overzicht. frustratie ten top. en ook ik vindt dat de NVD zich steviger moet opstellen.
Helen Velthuizen, diëtist/ praktijkhouder, 28 February 2017:
Oeps, dit zo in een overzicht te lezen raakt een diepe frustratie, merk ik. Maar, tanden op elkaar en weer door, want het blijft uitdagend werk. Hoe kunnen we daar als beroepsgroep iets aan doen? Daar moet toch als beroepsvereniging iets aan te doen zijn, zonder meteen van kartelvorming beticht te worden? Artsenorganisaties laten zich ook niet de kaas van het brood eten.
Erica Slof, Diëtist Lelystad, 28 February 2017:
Als de NVD niet mag onderhandelen namens ons zullen we dan op zoek gaan naar iemand die dat wel kan!
Stefan Kleintjes, diëtist, lactatiekundige, auteur, 28 February 2017:
Ik heb mijn contracten met zorgverzekeraars al lang opgezegd. En ben weer gewoon zzp'er, een vrije jongen dus, zeg maar.
Annie van Neerven, Uden, 27 February 2017:
Jaarlijks studeren er veel diëtisten af die vervolgens geen baan kunnen vinden. Diëtisten zijn dus niet schaars genoeg, en daar maken zorgverzekeraars gebruik van.
Mirjam van Egmond, Diëtist, 27 February 2017:
En dan nog de vele uren werk, die onbetaald zijn, zoals intervisie, nascholingen (geen spreekuur, geen inkomen, kosten gaan door), alle administrate, de afspraken maken, veel tijd mensen terug te bellen en ga zo maar door. Wat een frustratie, maar ook een mooi vak en doe het met plezier, al is dat niet zakelijk.
Leny Van Gemert, Praktijkmanager, 27 February 2017:
Het is nog schrijnender als je weet dat in 2005 het tarief dieetadvisering in de awbz nog 67 euro per uur betrof!!! Vandaar dat zoveel thuiszorg diëtisten hun baan verloren.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten