Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 April 2011

Invloedsfactoren op energiebalans in kaart

Door: Reina

Samen op de weegschaal

Onlangs heeft de RIVM een briefrapport uitgebracht over de energiebalans, de rol van eten en bewegen bij het ontstaan van overgewicht en bij afvallen en de fysiologische mechanismen die daarop van invloed zijn. In het rapport zijn uiteenlopende vraagstukken rond deze onderwerpen wetenschappelijk uitgewerkt. Daarnaast is diepgaander onderzoek gedaan om te kijken welke gewichtsdaling verwacht kan worden bij het aanpassen van de voeding of de lichamelijke activiteit en in hoeverre compensatie optreedt tussen de gedragingen.

Het RIVM onderscheidt 7 boodschappen die kunnen leiden tot een gezond gewicht voor volwassenen. Opvallend is dat wordt gezegd dat aanpassen van voeding effectiever is dan meer bewegen. Meer lichamelijke activiteit (via een trainingsprogramma) gaat zelden gepaard met gewichtsdaling.

Ook is nu berekend dat een dagelijks verschil van 500-1300 kcal (2,1-5,4 MJ) leidt tot een geschatte gewichtsverandering van 6,5 tot 10 kg in 3 maanden.
Er zijn aanwijzingen dat het gedrag “beter” wordt gecompenseerd wanneer gewichtsverlies dreigt dan wanneer gewichtstijging dreigt. Hierdoor wordt afvallen bemoeilijkt.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten