Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 July 2011

Invloed cichorei op voedselinname en energieopname

Door: Reina

Megaburger

Oligofructose, gewonnen uit cichorei, heeft significante invloed op de voedselinname en energieopname bij mensen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie bij 31 gezonde proefpersonen met een BMI van ongeveer 25. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

De proefpersonen kregen gedurende 13 dagen een placebo of oligofructose (in 2 verschillende doseringen: 2x daags 5 gram of 2x daags 8 gram ) toegediend. Aan het begin en einde van deze periode werd hun voedselinname gemeten. Bij de hogere dosering was na 13 dagen de energieconsumptie met 10% gedaald. Bovendien werden verhoogde concentraties van de verzadigingshormonen PYY en GLP-I in het bloed gemeten, bij een gelijkblijvend honger- en verzadigingsgevoel.

De resultaten van deze studie bieden aanknopingspunten voor het gebruik van het prebioticum oligofructose als suiker- en vetvervanger bij de preventie en behandeling van overgewicht. Oligofructose wordt op industriële schaal gewonnen uit de cichoreiwortel. Omdat het niet verteerbaar is voor spijsverteringsenzymen heeft het in de darmen hetzelfde effect als andere voedingsvezels.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten