Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 December 2012

Interventieprogramma Groente en Fruit wint Prijs voor Diëtetiek


Kellogg's Prijs voor de Dietetiek

Op 14 december 2012 is de eerste keer de Kellogg’s prijs voor de Diëtetiek uitgereikt en wel aan de studenten Sophia Hendriks en Jutta van Hooft van Hogeschool Arnhem & Nijmegen. Zij hebben een programmavoorstel gemaakt om de inname van groente en fruit door jonge kinderen en hun ouders te verhogen. De jury, bestaande uit Dr. Henk van den Berg, biochemicus en voormalig specialist Voeding & Gezondheid van het Voedingscentrum, Dr. ir. Hinke Kruizenga, docent klinische voeding VU en projectleider van de Stuurgroep Ondervoeding en Lenette Horsten, zelfstandig diëtist,  prijst de studenten voor hun onderzoek ter onderbouwing van het programma en voor de praktische uitvoerbaarheid van het programma zelf.

Het programmavoorstel is ontworpen in samenwerking met een crèche in Västerbotten (Zweden), die het programma gaat uitvoeren. Voorafgaand aan de ontwikkeling van het programma, werd een literatuurstudie uitgevoerd naar de inname van groente en fruit in relatie tot gezondheidsproblemen. Bij een groep toekomstige ouders in Västerbotten werd de groente- en fruitconsumptie nagevraagd in relatie tot leefstijl, eetpatroon en een aantal persoonsgebonden kenmerken. Hierbij bleek slechts een klein deel van de toekomstige ouders te voldoen aan de (Zweedse) aanbevelingen voor de groente- en fruitconsumptie. Naast de voedingskundige onderbouwing werden de belemmeringen voor het kopen en eten van groente en fruit in kaart gebracht, zowel aan de kant van de crèche als bij de ouders thuis. Hoewel het programma is opgezet voor kinderen en hun ouders op een crèche in Zweden, biedt het programma volgens de jury ook praktische aanknopingspunten voor Nederlandse crèches die een rol willen spelen bij het verhogen van de groente en fruit inname van kinderen en ouders. Voor de praktische uitvoerbaarheid van het programma ontwikkelden de studenten een handleiding voor de crèche met instructies en recepten.
Kellogg’s Prijs voor de Diëtetiek werd dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd. Iedere opleiding Voeding en Diëtetiek nomineerde één scriptie  voor de eindronde van de prijs. De winnaars zijn beloond met een geldprijs van 1000 euro. Kellogg’s organiseert deze prijs al meer dan 20 jaar in België. Doelstelling is om jonge diëtisten aan te moedigen en onderzoek binnen de diëtetiek te stimuleren.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten