Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 September 2014

Intensieve begeleiding diabetes bespaart kosten

Door: Karine

Diabetes

Mensen met diabetes die een intensieve leefstijltraining krijgen, hebben minder zorgkosten dan mensen die een standaard begeleiding krijgen. Dit blijkt uit onderzoek dat deel uitmaakt van de 10 jaar durende Look AHAED trial, gepubliceerd in Diabetes Care.

In het onderzoek waren 5.121 mensen met overgewicht en diabetes betrokken. De helft van hen kreeg intensieve leefstijltraining, ook gericht op gewichtsverlies (in het eerste half jaar wekelijkse bijeenkomsten, daarna minstens 2 keer per maand. Na 4 jaar werd dit 1x per maand). De controlegroep kreeg de standaard begeleiding (1 sessie met de dietist per jaar en 1 bijeenkomst over sport en beweging). De groepen werden 10 jaar lang gevolgd.

De groep met de intensieve begeleiding had minder ziekenhuisopnames, medicijnen en lagere kosten voor de gezondheidszorg.

Bron: Diabetes Care

 

Gerelateerd: Langdurige begeleiding effectief bij leefstijlverandering


Sandra Mol, welzijnscoach, 02 September 2014:
Ik pas dit reeds 10 jaar in mijn praktijk toe met verbluffende resultaten, alleen jammer dat de gezondheidszorg in het oude stramien blijft en het soms tegenwerkt.
Helen Hulsebosch-Smith, Diëtist, 02 September 2014:
Inderdaag een goed idee.Vindt de ziektekostenverzekeraar dit ook??
Jaar 1 38 consulten, Jaar 2,3,4 per jaar 12 consulten.
cynthia schaper, diëtiste/directeur, 02 September 2014:
Fijn dat een onderzoek dit nu echt aantoont. Ik ben een voorstander van intensief begeleiden en het liefst multidisciplinair.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten