Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 November 2010

Inspirator

Door: Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos

Laatst las ik in NVD Nieuws een interview met Coby Wijnen. Op de vraag wat haar “eurekamoment” was, antwoordde ze: ‘Toen ik een column van Karine Hoenderdos las over pionieren.’ Ik ging er helemaal van lees-blozen. Mijn dag was helemaal goed!
Ik heb wel eens vaker gehoord dat ik mensen heb geïnspireerd door een column en dat is natuurlijk helemaal te gek. Ik heb ook wel vernomen dat ik mensen aan het lachen heb gemaakt of boos of zelfs verdrietig. Die laatste twee zijn minder prettig natuurlijk, maar op zich is het toch goed. Als er iets gebeurt met mensen na het lezen van je stukje, dan is de missie geslaagd.
Ook ik heb mensen die mij echt inspireren door hun teksten, daden of lezingen. Jamie Oliver bijvoorbeeld. Hij liet me zien dat goed en lekker eten niet moeilijk is. En hij inspireert me met zijn drive om de wereld, en dan met name de Britse middelbare scholieren, en nu zelfs de Amerikaanse bevolking een stuk gezonder te maken.
Nog een voorbeeld: Michael Pollan. Toen ik zijn boek “Een pleidooi voor echt eten” las, viel ik van het ene Eurekamoment in het andere. Zijn nuchtere kijk op voedingsonderzoek, zijn vermogen om ingewikkelde materie zo simpel samen te vatten (‘Echt eten, niet te veel, vooral planten’).
Nog even doorgaan met inspirerende mensen? Loren Cordain met zijn visie op de Oerdis. Of Cora Jonkers, die een schitterend boegbeeld is voor de beroepsgroep. Of diëtist Anita Badart, die ongelooflijk veel kennis heeft over de juiste voeding voor baby’s en zwangeren. Of onderzoeker David Barker, waar ik een lezing van bijwoonde tijdens een internationaal congres voor diëtisten in Manilla. Hij toonde aan dat het geboortegewicht van kinderen belangrijk is voor de gezondheid in de rest van het leven. En natuurlijk schrijvers, zoals de mysterieuze Haruki Murakami, de vernieuwende Jonathan Safran Foer of Jan Wolkers, die altijd zo ongebreideld levenslustig was.
Hun kenmerken? Kennis en verdieping. Het vermogen buiten de paden durven te treden. De kunst om zich te verbazen en dingen niet zomaar klakkeloos aan te nemen. En om het dan ook nog eens op een overtuigende en aansprekende manier te presenteren.
Rest nog de vraag: wie zijn jullie inspirators? Mail het, ik ben heel benieuwd!


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten