Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 March 2012

Inspanning effectief tegen bloedsuikerpieken

Door: Angela

fietsen

Diabetes type 2 patiënten die een half uur per dag fietsen, hebben substantieel lagere pieken in hun bloedsuikerspiegels na maaltijden. Zij hoeven hiervoor niet perse elke dag te fietsen, zoals tot nu toe werd aangenomen. De effecten van dagelijkse trainingen van een half uur zijn hetzelfde als langere trainingen van een uur om de dag. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht, gepubliceerd in Diabetes Care.

Mede-auteur prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar inspanningsfysiologie, is enthousiast over de onderzoeksresultaten: ‘Het is heel bijzonder dat zo'n klein beetje inspanning zoveel kan bereiken. Er zijn eigenlijk geen medicijnen die dit kunnen bewerkstelligen, inspanning is hierin echt uniek. En daar komt nog eens bij dat - in tegenstelling tot alle medicatie - de bijwerkingen van inspanning ook nog eens gezondheidsbevorderend zijn.’

Het onderzoek is uitgevoerd bij 30 mannen met diabetes type 2, allemaal rond de 60 jaar oud. Zij namen deel aan 3 experimenten. In het eerste experiment fietsten zij 60 minuten op de eerste dag, gevolgd door een rustdag. Tijdens het tweede experiment fietsten zij 30 minuten op 2 dagen achter elkaar. Bij het derde experiment kregen zij geen enkele training. Tijdens de fietsdagen  en de daaropvolgende dagen werd het bloedsuikerniveau continu gemeten. Bij het experiment zonder training werd 32% van de tijd een verhoogd bloedsuikerniveau gemeten, terwijl dit bij de 2 experimenten mét training slechts in 24% van de tijd het geval was.

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten