Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 April 2012

Inname jodium daalt

Door: Reina

Zout

We krijgen in Nederland nog voldoende jodium binnen, maar de inname is sinds 2008 wel met 20-25% gedaald. Dit blijkt uit het rapport “Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassen in Nederland; Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010” van het RIVM.

Sinds 2008 mag jodium aan vrijwel alle voedingsmiddelen worden toegevoegd. Toen is ook het maximumgehalte van jodium in zout verlaagd om een te hoge jodiuminname te voorkomen. In de praktijk blijken producenten van voedingsmiddelen echter minder vaak gejodeerd zout te gebruiken dan was aangenomen. Dit verklaart de gedaalde jodiuminname ten opzichte van vóór 2008.
Doordat het ministerie van VWS streeft naar een verlaging van de zoutconsumptie, kan de consumptie van gejodeerd zout, een belangrijke bron voor jodium, nog verder dalen. Het RIVM adviseert dan ook de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden en op tijd maatregelen te nemen als de jodiuminname onvoldoende lijkt te worden. Bijvoorbeeld door de jodiumgehaltes in zout te verhogen.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten