Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 November 2014

Inname dioxine geen reden meer tot zorg

Door: Reina

Inname dioxine geen reden meer tot zorg

De inname van dioxinen via de voeding geeft op dit moment in Nederland geen aanleiding meer tot zorg voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit het rapport “Dietary exposure to dioxins in the Netherlands” van het RIVM.

De berekende inname in 2014 ligt bij de Nederlandse bevolking als geheel namelijk voor het eerst niet boven de gezondheidslimiet,zo blijkt uit de berekeningen. De belangrijkste dioxinebronnen blijven melk, rundvlees en plantaardige oliën en vetten. Dat men zich geen zorgen meer hoeft te maken, komt doordat er de afgelopen decennia steeds minder dioxinen in onze voeding zitten. De verwachting is dat de concentraties in voedsel inmiddels hun laagste niveau hebben bereikt en niet verder zullen dalen. Mogelijk heeft ook een ander consumptiepatroon aan de daling bijgedragen. Dioxinen zitten namelijk vooral in vette onderdelen van voedingsmiddelen en mensen kiezen steeds vaker voor vetarme producten.
Voor de berekeningen zijn gegevens uit voedselconsumptiepeilingen bij 2-69-jarigen gecombineerd met concentratiegegevens van deze groep stoffen in producten. Vervolgens is de berekende inname vergeleken met de gezondheidslimiet voor deze stofgroep. Deze limiet is gebaseerd op de hoeveelheid van een stof of stofgroep waar mensen hun hele leven gemiddeld aan mogen worden blootgesteld zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten