Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 April 2016

Inname 3-MCPD: meer onderzoek nodig

Door: Reina

Inname 3-MCPD: meer onderzoek nodig

In de media verschijnen berichten over de aanwezigheid van 3-MCPD in het voedsel. Dit is een stof die kan ontstaan tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, bij de verhitting tot hoge temperaturen. Dit gebeurt met name bij palmolie. Omdat de stof schadelijk kan zijn voor de nieren, heeft het RIVM berekend hoeveel 3-MCPD mensen via voedsel kunnen binnenkrijgen. Er zijn nog geen harde conclusies te trekken over de inname en de gevolgen voor de gezondheid. Zo blijkt uit een rapport van het RIVM.

Jonge kinderen

Uit de eerste inschatting blijkt dat jonge kinderen risico lopen op een te hoge inname. Gemiddeld heeft 18% van kinderen van 2 tot en met 6 jaar een inname die boven de gezondheidslimiet voor 3-MCPD ligt. Bij 7-jarigen is de inname het hoogst per kilogram lichaamsgewicht. Maar liefst 35% van hen heeft een inname boven de gezondheidslimiet. Daarna daalt de inname: vanaf 17 jaar wordt bij minder dan 5% procent van de bevolking de gezondheidslimiet overschreden.

Palmolie vermijden?

Voedingsmiddelen die hoge gehalten 3-MCPD kunnen bevatten zijn margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren. Het Voedingscentrum ziet nog geen reden om producten met palmolie helemaal te mijden. Wel bevat palmolie meer verzadigd vet dan andere oliesoorten.

Bron: RIVM


Netty van Kaathoven, dietist &coach+in+Voeding,+Veerkracht+&+Vitaliteit, 03 May 2016:
Toch een onderzoek met een flinke impact lijkt me.
Ook de (al dan niet vloeibare) margarines met een "gezond" imago bevatten palmolie.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten