Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 February 2015

Individueel zorgplan zorgt niet voor meer zelfmanagement

Door: Christel

Healthcare professional

Er is geen verbeterde kwaliteit van leven of meer zelfmanagement door individueel zorgplan (IZP). Zo blijkt uit evaluatie van het pilotproject “Individueel zorgplan: aan de slag met zelfmanagement”. Wel is over de hele linie de kwaliteit van zorg verbeterd.
Aan de pilot namen 11 huisartsenpraktijken deel die hiervoor een gerichte scholing volgden. Het NIVEL onderzocht de ervaringen van diabetespatiënten met het individueel zorgplan en peilde hun waardering, activiteit, mate van zelfmanagement en welbevinden. De ervaringen van zorgverleners werden door de projectgroep zelf geëvalueerd.
In april 2014 had 36% van de 256 patiënten die de enquête invulden een individueel zorgplan. In 2013 was dat nog slechts 10%. Opmerkelijk is dat volgens hun zorgverleners een deel van de patiënten wel zo’n zorgplan heeft, maar dat zelf niet lijkt te weten. Omgekeerd zijn er ook patiënten die wel een individueel zorgplan denken te hebben, maar bij wie de zorgverleners dat niet aangeven. Het overgrote deel van de patiënten dat een individueel zorgplan heeft is hierover positief, ook als ze er aanvankelijk niet veel voor voelden.

Bron: NIVEL


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten