Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 May 2011

Incidentie type 2 stijgt (nog) niet

Door: Reina

man met overgewicht

In tegenstelling tot wat wetenschappers tot nu toe dachten, stijgt het totaal aantal mensen met diabetes type 2 in Nederland (nog) niet. Dit concludeert gezondheidswetenschapper Esther van ’t Riet, die op 13 mei bij het VU medisch Centrum promoveerde.

Er worden volgens Van ’t Riet wel meer mensen met diabetes type 2 gediagnosticeerd, maar het aantal mensen die deze ziekte heeft zonder het zelf te weten neemt af. Zo is het totaal aantal mensen met al dan niet gediagnosticeerde diabetes type 2 in de periode tussen1989 en 2006 gelijk gebleven. Van 't Riet: ‘We zagen wel een stijging van het aantal mensen met licht verhoogde bloedglucosewaarden van 14% naar 18%. Omdat deze groep een hoog risico loopt om in de toekomst suikerziekte te krijgen, is het mogelijk dat het aantal mensen met suikerziekte in Nederland in de toekomst zal toenemen.’

Van 't Riet deed ook onderzoek naar overgewicht. Haar onderzoek toont aan dat maar 20% van de mensen met overgewicht na 6 jaar diabetes had ontwikkeld. Niet iedereen met overgewicht krijgt dus diabetes. De kans hierop is ook gebaseerd op andere factoren als leeftijd en een verhoogde bloeddruk.

Bron: VU medisch centrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten