Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 March 2017

‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’

Door: Karine

Wineke Remijnse

Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat doet de beroepsvereniging eraan? We vroegen het aan Wineke Remijnse, beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Mag dat zomaar?
‘Ja, dat mag. Gewichtsconsulenten, personal trainers, leefstijlcoaches en voedingstherapeuten, iedereen is vrij om adviezen te geven. Voor consumenten is dit een heel onduidelijke situatie. Er zijn steeds meer mensen die zeggen dat ze deskundig zijn. Maar consumenten hebben daar totaal geen zicht op. Voor de diëtist is dit ook een lastige situatie. Ze moeten opboksen tegen veel andere partijen, die vaak gebruik maken van uitgekiende marketingtechnieken.’

Maar de term diëtist is toch beschermd?
‘Ja, de kwaliteit van onze beroepsuitoefening is in de wet BIG geregeld. Wij hebben een beschermde titel, met bijbehorende opleidingseisen en beschreven deskundigheid. Wat de diëtist doet, ligt vast in richtlijnen en zorgstandaarden. Wij hebben als beroepsgroep ook een kwaliteitsregister en een klachtenloket paramedici. Wij voldoen aan de wettelijke eisen om ‘goede zorg’ te verlenen. Dat hebben die anderen allemaal niet. Maar wat we níet hebben, is het alleenrecht op het geven van dieetadviezen.

Gewichtsconsulenten mogen toch alleen gezonde mensen behandelen?
‘Dat is inderdaad de afspraak. Gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), mogen in principe alleen gezonde mensen met overgewicht behandelen. Daarvan zijn er heel veel in Nederland, en het is dus ook prima dat deze beroepsgroep er is. Gewichtsconsulenten mogen ook alleen een advies geven volgens de Richtlijnen goede voeding. Zodra er sprake is van meer aandoeningen dan alleen overgewicht, dienen ze door te verwijzen naar de diëtist.’

Maar ja, dat gebeurt dus niet altijd…
‘Nee dat klopt. We krijgen signalen dat gewichtsconsulenten ook wel mensen met diabetes en COPD behandelen. Ik zou zeggen: ga in gesprek met die gewichtsconsulent. Zorg sowieso dat je de gewichtsconsulenten in je regio kent en overleg regelmatig. Je kunt dit soort zaken ook zeker melden bij de BGN en de NVD. Er is ook een ”Meldpunt oneigenlijk dieetadvies”, dat wordt beheerd door de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Wie een klacht heeft, kan dit melden bij meldpuntoneigenlijkdieetadvies@gmail.com. We horen ook wel eens dat huisartsen een patiënt met bijvoorbeeld overgewicht en hypertensie ten onrechte doorverwijzen naar een gewichtsconsulent. Dan houdt deze arts zich niet aan de Zorgstandaard en kan hij of zij daarop aangesproken worden.’

Is dit een belangrijk punt voor de beroepsvereniging?
‘Het is een punt dat regelmatig ter tafel komt, zeker nu voeding zo in de belangstelling staat. Wij staan als NVD voor de diëtist en voor de kwaliteit van onze beroepsgroep. Het is meer dan ook belangrijk dat wij en de individuele diëtist laten zien wat onze kwaliteit is.’


Emmy Hallensleben, BGN- gewichtsconsulent, 14 March 2017:
Hmm wat een bijzonder naar eenzijdig belicht, ook nog suggestief. Dan dienen zij door te verwijzen naar de diëtist....Ook nog stellen dat dit niet gebeurt, bewijs hiervoor?? Wij worden geroyeerd als we dit soort acties doen. Hoe zit dat bij de NVD?? Nee, die nemen TGH serieus???? Over slecht dieet advies gesproken!
Een verwonderde BGN gewichtsconsulente.
Mirjam van Egmond, Diëtist, 14 March 2017:
Helaas mag iedereen dieetadvies geven. Ik merk dat dit regelmatig lijkt op kwakzalverij en mensen verkeerde adviezen krijgen met alle gevolgen van dien. Voedingsadviseurs met een 2-3 daagse cursus, gewichtsconsulent geven verkeerde voorlichting door onwetendheid en eigenwijsheid het net zo goed allemaal wel te kunnen. Dit kan schade veroorzaken aan een persoon, waarvan ik voorbeelden heb. Niet iedereen is in staat het verschil in deskundigheid te beoordelen en voor zichzelf op te komen. Er wordt gezegd: ik kan je erg goed adviseren, die diëtist heb je niet nodig. Mensen betalen er onnodig veel geld voor. Ik pleit er voor, dat dieetadvies geven is voorbehouden aan de diëtisten en ik hoop dat hierin de beroepsverenigingen kunnen bijdragen. Ik vind het vreemd, dat iedereen maar mag adviseren wat hij wil, zonder consequenties, terwijl een diëtist moet voldoen aan alle kwaliteitseisen.
Natasja Hagendijk, Diëtist, 14 March 2017:
‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven".
Naar mijn idee klopt de titel van dit artikel al niet.
Is het niet zo dat iedereen VOEDINGSadvies mag geven, maar DIEETadvies is voorbehouden aan diëtisten?
Ik dacht eigenlijk dat het zo altijd gezegd is in de tijd dat ik werkte als diëtist.
Sandra Loermans-Borgman, LOCHEM, 14 March 2017:
Ik ben een BGN gewichtsconsulente/lifecoach die open staat voor samenwerking met diëtisten in de omgeving van Lochem. Neem gerust contact met mij op.
Vera de Vries, dietist, 14 March 2017:
Dit lijkt me een taak voor onze beroepsvereniging DVN/DCN. Informeren en communiceren zodat het duidelijk omschreven wordt en het helder is voor de huisarts.
Hellen Henke, Voedingscoach, 14 March 2017:
Ik wil hier mijn reactie plaatsen als voedingscoach/gewichtsconsulent. Ik woon in een dorp en veel mensen kennen mij. Als een client zich meldt met aandoeningen die horen bij een Dietist dan informeer ik de client en als ze graag door mij behandeld willen worden doe ik dit samen met de Dietist. Hiermee wil ik zeggen dat ik een samenwerking heb. Ik hou de Dietist op de hoogte de voortgang of als ik vragen heb. Dit gaat heel goed!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten