Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 March 2017

‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’

Door: Karine

Wineke Remijnse

Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat doet de beroepsvereniging eraan? We vroegen het aan Wineke Remijnse, beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Mag dat zomaar?
‘Ja, dat mag. Gewichtsconsulenten, personal trainers, leefstijlcoaches en voedingstherapeuten, iedereen is vrij om adviezen te geven. Voor consumenten is dit een heel onduidelijke situatie. Er zijn steeds meer mensen die zeggen dat ze deskundig zijn. Maar consumenten hebben daar totaal geen zicht op. Voor de diëtist is dit ook een lastige situatie. Ze moeten opboksen tegen veel andere partijen, die vaak gebruik maken van uitgekiende marketingtechnieken.’

Maar de term diëtist is toch beschermd?
‘Ja, de kwaliteit van onze beroepsuitoefening is in de wet BIG geregeld. Wij hebben een beschermde titel, met bijbehorende opleidingseisen en beschreven deskundigheid. Wat de diëtist doet, ligt vast in richtlijnen en zorgstandaarden. Wij hebben als beroepsgroep ook een kwaliteitsregister en een klachtenloket paramedici. Wij voldoen aan de wettelijke eisen om ‘goede zorg’ te verlenen. Dat hebben die anderen allemaal niet. Maar wat we níet hebben, is het alleenrecht op het geven van dieetadviezen.

Gewichtsconsulenten mogen toch alleen gezonde mensen behandelen?
‘Dat is inderdaad de afspraak. Gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), mogen in principe alleen gezonde mensen met overgewicht behandelen. Daarvan zijn er heel veel in Nederland, en het is dus ook prima dat deze beroepsgroep er is. Gewichtsconsulenten mogen ook alleen een advies geven volgens de Richtlijnen goede voeding. Zodra er sprake is van meer aandoeningen dan alleen overgewicht, dienen ze door te verwijzen naar de diëtist.’

Maar ja, dat gebeurt dus niet altijd…
‘Nee dat klopt. We krijgen signalen dat gewichtsconsulenten ook wel mensen met diabetes en COPD behandelen. Ik zou zeggen: ga in gesprek met die gewichtsconsulent. Zorg sowieso dat je de gewichtsconsulenten in je regio kent en overleg regelmatig. Je kunt dit soort zaken ook zeker melden bij de BGN en de NVD. Er is ook een ”Meldpunt oneigenlijk dieetadvies”, dat wordt beheerd door de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Wie een klacht heeft, kan dit melden bij meldpuntoneigenlijkdieetadvies@gmail.com. We horen ook wel eens dat huisartsen een patiënt met bijvoorbeeld overgewicht en hypertensie ten onrechte doorverwijzen naar een gewichtsconsulent. Dan houdt deze arts zich niet aan de Zorgstandaard en kan hij of zij daarop aangesproken worden.’

Is dit een belangrijk punt voor de beroepsvereniging?
‘Het is een punt dat regelmatig ter tafel komt, zeker nu voeding zo in de belangstelling staat. Wij staan als NVD voor de diëtist en voor de kwaliteit van onze beroepsgroep. Het is meer dan ook belangrijk dat wij en de individuele diëtist laten zien wat onze kwaliteit is.’


Ellen Govers, voorzitter KDOO,+dietist, 29 June 2017:
Het kan niet zo zijn dat diëtisten aan allerlei eisen moeten voldoen qua opleiding,bijscholing en werkervaring om zich te kunnen handhaven in een kwaliteitsregister, maar dat hun werk onbeschermd is. De overheid moet er als eerste voor waken dat patiënten geen schade kunnen oplopen. Patiënten kunnen schade oplopen doordat er onduidelijkheid is en de kwaliteit van de dieetzorg aan de markt wordt overgelaten. Een overheid die dit laat gebeuren en zorgverzekeraars die gewichtsconsulenten in aanvullende verzekeringen opnemen, maar diëtisten niet. Wat geef je dan voor signaal? Dan zeg je toch eigenlijk: je gezondheid verbeteren met voeding is heel eenvoudig en iedereen kan je vertellen hoe dat moet. Uit de cijfers blijkt dat niet: 50% van de volwassenen heeft in ons land overgewicht, waarvan 15% ernstig (één op de zeven personen), en meer dan 1 miljoen inwoners lijdt aan diabetes. Ik begrijp het wel: die instanties denken dat diëtisten duur zijn en dat het veel goedkoper kan. Flauwekul: voor het geld dat een diëtist per uur kost, komt echt geen loodgieter bij je klussen. Het resultaat van dit laissez-faire beleid: allerlei sportinstructeurs, en mensen met een leuke studie die er even gewichtsconsulent bij gedaan hebben storten zich op de patiënt die wil afvallen, soms omdat hij al iets mankeert, soms omdat hij er beter uit wil zien. En ik begrijp deze zelfbenoemde deskundigen wel: het is fantastisch om met mensen over hun eetgewoontes te praten en om mensen te kunnen helpen. Alleen stel vóór je denkt iemand te kunnen helpen jezelf de vraag: 'ben ik wel bekwaam?' Even voor de goede orde: dit is een kernzin uit de wet BIG. Als hulpverlener moet je zelf beoordelen of je iemand geen schade gaat toebrengen.In het geval van een dieetadvies is een gewichtsconsulent niet bekwaam: een dieet is een voeding die om medische redenen afwijkt van een normaal eetpatroon. Daar heb je dus (para)medische kennis en ervaring voor nodig, anders gebeuren er ongelukken. En tot slot nog even dit: diëtisten zijn ook bekwaam in gezonde voeding voor gezonde mensen. Wij hoeven echt naar niemand door te verwijzen: als een patiënt bij ons komt kan hij op ieder vlak dieet- en voedingsadviezen krijgen. En, als wij het niet weten sturen we door naar een gespecialiseerde diëtist. Het welzijn van de patiënt hoort centraal te staan, niet het leuke werk van de zorgverlener.
Paul van Kuik, Gewichtsconsulent, 09 May 2017:
Inderdaad Natasja Hagendijk! Ik ben het met jou eens dat er onderscheid moet komen tussen de benamingen voedingsadvies en dieetadvies én wie het één of het ander mag uitvoeren.
Hierin zie ik een duidelijke taak voor de beroepsverenigingen van diëtisten om de term dieetadvies, in het verlengde van de titel diëtist, beschermd te laten verklaren. Daarmee zou deze (in mijn ogen nutteloze) discussie uit de wereld zijn geholpen en weet iedereen waar hij/zij aan toe is.
Overigens moet ik écht een opmerking maken naar degene die denkt dat gewichtsconsulenten "slechts" een 2-3 daagse opleiding gevolgd hebben. Dat is klink-klare onzin. Een goede opleiding voor gewichtsconsulent duurt een jaar!!!
Mariam Aaras, dietist, 20 March 2017:
Als niet gecontracteerde dietist word ik bijna gedwongen om dieetadvies te laten vergoeden door de verzekeraars door te moeten kiezen uit:
- gewichtsconsulent te gaan worden wat dietisten in principe al zijn of - - -alternatieve geneeswijze te gaan volgen
Accreditatiesysteem van Kwaliteitsregister Paramedici is niet stimulerend voor dietisten die voldoende kennis hebben en niet te veel geld willen geven aan dure cursussen die accreditatiepunten geven.
Maria van Zanten, voedingsdeskundige en+coach+Uit+de+ban+van+emotie-eten, 18 March 2017:
Heb het idee dat gewichtsconsulenten wel op 1 hoop worden gegooid. Er zijn goede en slechte net zoals er goede en slechte diëtisten zijn. De titel dietist is niet altijd garantie voor een gedegen en goed voedingsadvies. Een goede gewichtsconsulent heeft een opleiding van tenminste een jaar gevolgd en heeft zich daarna verder verdiept en gespecialiseerd. Plus is daarnaast aangesloten bij een beroepsvereniging. Niks geen kwakzalverij.
Joyce Kuttschreutter, Gewichtsconsulent, 15 March 2017:
Ook ik wil hier mijn reactie plaatsen als gewichtsconsulent. Het klopt wij gewichtsconsulenten begeleiden mensen naar een gezond gewicht door normaal te eten volgens de richtlijnen gezonde voeding. Een dietist behandeld mensen die een speciaal/medisch dieet nodig hebben. Ik heb al meerdere malen een client doorgestuurd naar een dietist, maar tot mijn verbazing stuurt deze geen clienten door naar mij (terwijl deze geen medisch dieet nodig heeft). Het zou heel goed zijn dat artsen, dietisten en gewichtsconsulentes samen gaan zitten en duidelijke afspraken hierover maken. De dietist is voor zieke mensen en gewichtsconsulent voor gezonde mensen. De huisarts kan zo bij vraag gericht doorsturen.
Lisette Hoogduin, BGN-gewichtsconsulente, 15 March 2017:
Ik denk dat de NVD er verstandig aan doet om eerst hand in eigen boezem te steken. Kijk naar de manier waarop TGH is afgehandeld; wanneer er NVD-diëtisten aantoonbaar onjuist adviseren, word hier geen actie op ondernomen.
Misschien kan je als NVD je beter eerst concentreren op je eigen leden. Ook daar valt nog voldoende winst te behalen.
Simone Schaap, BGN Gewichtsconsulent, 15 March 2017:
NVD,
Neem contact op met het bestuur van de BGN zou ik zeggen.
De BGN gc staat voor kwaliteit en we geven alleen voedingsadvies aan iedereen die gebaat is bij gezond eten volgens de richtlijnen Gezonde Voeding.
Hartelijke groet,
Simone Schaap
Sylvia Bosma, Dietist, 14 March 2017:
Als het woord dieetadvies niet beschermd is, is in mijn ogen de beschermde titel dietist ook een farce.
Jose Veen, dietist VG, 14 March 2017:
Als de term detest beschermd is zou dat ook moeten gelden voor dieetadvies.
Emmy Hallensleben, BGN- gewichtsconsulent, 14 March 2017:
Hmm wat een bijzonder naar eenzijdig belicht, ook nog suggestief. Dan dienen zij door te verwijzen naar de diëtist....Ook nog stellen dat dit niet gebeurt, bewijs hiervoor?? Wij worden geroyeerd als we dit soort acties doen. Hoe zit dat bij de NVD?? Nee, die nemen TGH serieus???? Over slecht dieet advies gesproken!
Een verwonderde BGN gewichtsconsulente.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten