Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 September 2016

ICD2016: de highlights van dag 1

Door: Karine

Het congrescentrum in Granada

Zoveel lezingen per dag, zoveel sprekers! We delen een paar hoogtepunten van de eerste dag van het International Congress of Dietetics 2016 (ICD2016).op 7 september in Granada. Duurzaamheid is het centrale thema van de ICD2016. Tijdens het middagprogramma was er een serie inspirerende lezingen van diëtisten over dit onderwerp. Ken je bijvoorbeeld Bernard Lavallée? Het is een Canadese Franstalige diëtist die blogt over duurzaamheid en plantaardig eten. Zijn visie is: breng de boodschap positief en praktisch. Laat bijvoorbeeld zien hoe je bosuitjes opnieuw op kunt kweken, dan zien mensen dat voedsel echt levend is. Lavellée is zeer populair in de media, check zijn website:  nutritionnisteurbain.ca. In dezelfde sessie sprak ook Pamela Fergusson met een pleidooi voor veganistisch eten. Een ‘plantbased diet’ kan wereldwijd miljoenen levens redden: 8 miljoen voor 2050. 

COPD en energiegebruik
Recent onderzoek wijst uit dat overgewicht bij COPD beschermt tegen sterven. Een beetje te dik is dus goed, maar teveel overgewicht zorgt er aan de ander kant voor dat de patiënt nóg minder actief wordt. Dus wanneer grijp je wel in bij overgewicht en wanneer niet? Dat moet nader onderzoek uitwijzen. Wel is inmiddels bekend dat COPD het basaalmetabolisme  behoorlijk verhoogt, maar het totaal energieverbruik is lager door de verminderde activiteit. 

Hoe komt de diëtist in de media?
De diëtistenverenigingen van Australië en Canada nemen sociale media en journalisten zeer serieus. Zo is er een contactpersoon die altijd telefonisch bereikbaar is voor de pers, 7 dagen per week. Bovendien zijn ze politiek geëngageerd: als er iets speelt in de politiek over voeding, dan reageren ze direct. Ook wordt de media kritisch gevolgd: als er iets niet klopt in de media, dan zullen ze dat altijd weerleggen. Centrale boodschap is daarbij steeds: de diëtist geeft de juiste en deskundige informatie. En: ‘Diëtist, heb het lef om je kennis te verspreiden, wees niet bang om op social media te gaan’.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten