Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 April 2017

Hoogleraren: ‘Stop opkomst fastfoodketens’

Door: Karine

Donuts

Een groep wetenschappers schreef een ingezonden brief in het NRC met de oproep: stop de opmars van fastfoodketens in Nederland. Recente aanleiding is de komst van Dunkin’ Donuts (Amsterdam) en Taco Bell (Eindhoven), 2 Amerikaanse fastfoodketens die niet eerder in Nederland waren. Deze ketens hebben het plan respectievelijk 160 en 20 filialen te openen in Nederland. Vooral in de binnensteden is de concentratie van fastfoodzaken zeer hoog, er zijn daar bovendien ook snackbars, hippe patatzaken en chocoladewinkels. Dunkin’ Donuts heeft bovendien het plan om vestigingen te openen in ziekenhuizen en scholen.

Voedseltop

De wetenschappers verwijzen naar de Nationale Voedseltop in januari van dit jaar, waarin werd afgesproken dat Nederland over 5 tot 10 jaar koploper zou willen zijn in gezonde en duurzame voeding. Het gezonder maken van de voedselomgeving werd als prioriteit genoemd. De recente komst van de fastfoodketens gaat daar regelrecht tegenin.

Verleiding
Volgens de wetenschappers, waaronder Jaap Seidell (VU), Gerda Feunekes (Voedingscentrum), Ellen Kampman (Wageningen) en Martijn Katan is de laatste decennia vooral onze voedselomgeving veranderd. Driekwart van de Nederlanders probeert gezonder te eten, maar zo wordt het ze wel moeilijk gemaakt.

Bron: NRC


Irene Verweij, dietist, 03 May 2017:
Helemaal mee eens! Stop die ontwikkeling voordat het te laat is.
Margreet Damsma, praktijkhouder, 02 May 2017:
... en ook uit Amerika komt dit filmpje opgenomen bij Google waarin juist alles uit de kast gehaald wordt om mensen een gezondere keus te laten maken....( en met succes)
http://www.foodinspirationmagazine.com/nl_NL/3164/53637/nudging_volgens_google.html

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten