Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 April 2015

Hoog vetdieet leidt mogelijk tot insulineresistentie

Door: Reina

Hoog vetdieet leidt mogelijk tot insulineresistentie

Een hoog vetdieet blijkt schadelijke gevolgen te hebben voor de gezondheid. Het lijkt zelfs insulineresistentie in de hand te werken. Dat stellen onderzoekers in een artikel in Obesity.

Uit dieronderzoek is bekend dat een hoog vetdieet kan leiden tot overgewicht en diabetes. Onderzoekers gingen na of dit ook bij mensen het geval is. In het onderzoek kregen 12 gezonde mannelijke studenten (+ 21 jaar) gedurende 1 week een normale voeding (55% koolhydraten, 15% eiwit en 30% vet). Daarna volgden ze 5 dagen een isocalorisch hoog vetdieet (30% koolhydraten, 15% eiwit en 55% vet). Na 5 was er geen effect op het gewicht, maar bleken het glucosemetabolisme en de spierstofwisseling ontregeld. Bovendien reageerde het lichaam slechter op insuline. De onderzoekers concluderen dat het lichaam veel sneller reageert op veranderingen in de voeding dan bekend was.

Onderzoeker Hulver vertelt hier over het onderzoek

Bron: Virginia Tech


Monica de Ruijter, deietist, 15 May 2015:
Een onderzoek van 1 week is veel te kort, door de lagere inname van koolhydraten is minder insuline nodig om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Wanneer men dan ineens weer veel koolhydraten toevoegt is het lichaam daar niet direct op aangepast. het enige wat uit dit onderzoek blijkt is dat het lichaam reageert op veranderingen in de voedingssamenstelling.
Reina van Bruggen, redacteur, 12 May 2015:
Het is een oriënterend onderzoek. En het is zeker nog geen bewijs. Maar de redactie is van mening dat diëtisten wel op de hoogte moeten zijn van dit soort onderzoeken, die in gerenommeerde tijdschriften en dus in de pers verschijnen. Zodat je bij eventuele vragen er wel van af weet.
Anneke Van Winden, Mesoloog, 05 May 2015:
Is er in dit onderzoek gekeken naar welke vetten ingenomen werden, want zoals we weten is het ene vet niet het andere vet
Melanie Vet, diëtist, 05 May 2015:
Ik moet zeggen dat de eerste 2 artikelen van deze Nieuws voor diëtisten mij bevreemden. Zij komen voor mij dicht in de trant van hetgeen je ook weleens ziet gebeuren bij het 8 uur journaal: een thematisch gekozen berichtgeving (waar toe achter schermen wordt gekozen) die duidelijk de lezer een bepaalde kant op wil beïnvloeden.

Laat ik voorop stellen dat ik er niet ingedoken ben om het tot het naadje van kous uit te zoeken; maar beide onderwerpen lijken precies het tegenovergestelde te zeggen van wat er de laatste tijd vanuit allerlei hoeken wetenschappelijk wordt aangetoond. Het maakt mij dan ook op mijn hoede: hoe onafhankelijk zijn deze onderzoeken? Is dit voldoende uitgezocht door de redactie van Nieuws voor Diëtisten? En nu ik mij dat toch afvraag... hoe ís dat beleid eigenlijk bij Nieuws voor Diëtisten?
Anneke Van Winden, Mesoloog, 05 May 2015:
Het zou interressant zijn om te zien of er verscgil is tussen inname van goede en foute vetten. Is daar in het onderzoek naar gekeken?
Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 29 April 2015:
Het woordje 'blijkt' in de eerste regel mag komen te vervallen. Dit is geen nivo 1 onderzoek met n=12 en inderdaad gedurende 1 week!! Het spreekt bovendien de conclusies tegen van de nieuwe NDFrichtlijn die toch na gedegen onderzoek tot stand gekomen is.
muriel langedijk, dietist, 29 April 2015:
na 1 week al conclusies trekken???

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten