Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 November 2017

Hogere eiwit-inname bij 6 maaltijden per dag

Door: Marjolein

Hogere eiwit-inname bij zes maaltijden per dag

Door patiënten in een ziekenhuis 6 kleine maaltijden per dag aan te bieden, krijgen ze meer eiwitten binnen dan wanneer ze 3 grote maaltijden eten. Ook voorziet het beter in de algehele energiebehoefte, vinden de patiënten het eten lekkerder ruiken en er beter uitzien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen, gepubliceerd in Clinical Nutrition.

FoodforCare

Sinds vorig jaar krijgen patiënten in het Radboudumc de maaltijden volgens het FoodforCare concept. De patiënten krijgen 6 keer per dag kleine eiwitrijke maaltijden aangeboden en een voedingsassistent geeft uitleg en advies. De patiënt kan dan zelf kiezen wat hij of zij wil eten.

Eiwitten en energiebehoefte

De onderzoekers bekeken hoeveel eiwitten en kilocalorieën de patiënten per dag binnenkregen. Ze berekenden dit aan de hand van voedingswaarden van de verschillende maaltijden. Op dag 1 en op dag 4 van de opname in het ziekenhuis noteerden ze voor welke maaltijd de patiënt koos en hoeveel ze ervan aten. Dit deden ze eerst bij het traditionele ritme van 3 maaltijden per dag. Na invoering van het FoodforCare concept berekenden ze dit nogmaals voor de 6 maaltijden.

Meer eiwitten

Uit vergelijking van deze cijfers blijkt dat patiënten meer eiwitten binnenkrijgen bij het nieuwe concept van 6 maaltijden per dag. Op dag 1 was dit in het FoodforCare concept gemiddeld 79 procent van hun eiwitbehoefte, vergeleken met 59 procent bij de groep die 3 maaltijden kreeg. Op dag 4 ging het om vergelijkbare getallen: 73 procent bij het FoodforCare concept en 59 procent bij de 3 maaltijden. Daarnaast waren er meer patiënten die door de 6 maaltijden aan hun dagelijkse eiwitbehoefte voldeden. Bijna een kwart kreeg per dag voldoende eiwitten binnen met het FoodforCare-concept, terwijl dit bij de 3 maaltijden slechts 8 procent was.

6 maaltijden voorzien beter in energiebehoefte

Ook de energie-inname nam toe bij FoodforCare. Bij 6 maaltijden kregen de patiënten op dag 1 gemiddeld 88 procent van hun energiebehoefte binnen, bij 3 maaltijden was dit 70 procent. Op dag 4 was dit 84 procent vergeleken met 73 procent.

Bronnen: Radboudumc en Clinical Nutrition


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten