Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 June 2013

Hoge fosfaatinname bij dialysepatiënten

Door: Angela

Dialyseren

Dialysepatiënten krijgen meer fosfaat binnen dan aanbevolen, vooral op dialysedagen. Dit blijkt uit onderzoek van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Een hoge fosfaatinname kan leiden tot hogere fosfaatwaarden in het bloed, wat atherosclerose tot gevolg kan hebben.

Om beter inzicht te krijgen in de hoeveelheid en bronnen van fosfaat in de voeding van dialysepatiënten, hebben 13 dialyse patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei gedurende 5 dagen voedingsdagboekjes bijgehouden. De gemiddelde fosfaatinname was 1120 mg/dag. Dit is hoger dan de aanbevolen hoeveelheid van 800-1000 mg/dag. Op dialysedagen was de fosfaatinname hoger (1250 mg) dan op niet-dialysedagen (1030 mg). Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat de meeste patiënten in dit onderzoek in de ochtend dialyseerden en 2 keer een ontbijt namen: thuis vóór dialyse en tijdens dialyse. Ook zouden patiënten wellicht denken dat ze tijdens dialyse extra kunnen eten doordat de extra afvalstoffen er “wel uit gedialyseerd worden”. Van de totale fosfaatinname kwam 31% uit zuivelproducten, 22% uit vlees, kip en vis en 18% uit graanproducten, zoals brood. Dit komt overeen met studies die bij gezonde volwassenen zijn uitgevoerd.

Voor nierpatiënten is het belangrijk de fosfaatinname te beperken tot de aanbevolen hoeveelheid, bijvoorbeeld door minder zuivelproducten te eten. Daarnaast zitten er in fastfood en bewerkte producten veel fosfaat bevattende additieven, die bovendien goed worden opgenomen door het lichaam. Nierpatiënten kunnen daarom beter kiezen voor onbewerkte en plantaardige producten.

Bron: Alliantie Voeding Gelderse Vallei


Hannie Piels, , 05 June 2013:
Inderdaad heel erg belangrijk. Daarom heeft dieetinzicht/mijnnierinzicht ook een fosfaatdagboek waarin de ingenomen fasfaatbinders genoteerd worden en in de rapportage inzichtelijk wordt of het innemen van fosfaatbinders juist is geweest.
Cathy de Ruiter, , 04 June 2013:
Voor dialysepatienten is de eiwitinname zeer belangrijk, zuivel en vlees/vis/kip zijn daarom van groot belang. Het juist innemen van fosfaatbinders, en het vermijden van voorbewerkte producten(die voor 100% worden opgenomen) hebben m.i. prioriteit

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten