Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 December 2015

Hoe vertaal je de nieuwe Richtlijnen goede voeding naar de praktijk?

Door: Inge Hendriks

PuurGezond piramide

In de nieuwe Richtlijnen goede voeding blijft de Gezondheidsraad vaag over de aanbevolen portiegroottes van bijvoorbeeld peulvruchten en vlees. En over aardappelen wordt geen uitspraak gedaan. Dat maakt het voor professionals als diëtisten en gewichtsconsulenten lastig om deze richtlijnen nu al te vertalen naar een praktisch dieet. De PuurGezond piramide biedt daarbij houvast, want die blijkt wat noten en peulvruchten betreft al 2 jaar op de nieuwe richtlijnen vooruit te lopen. Dat werd duidelijk tijdens de PuurGezond bijeenkomst over de nieuwe Richtlijnen goede voeding, die op 15 december in Utrecht werd georganiseerd. 

Praktische adviezen

Wat te doen met aardappelen, nu ze in de nieuwe richtlijnen niet zijn meegenomen? Voedingswetenschapper ir. Angela Severs van PuurGezond: ‘Er is te weinig onderzoek gedaan naar de invloed van aardappelen op de preventie van de meest voorkomende chronische ziekten. Maar dat wil nog niet zeggen dat we de aardappel voortaan van ons bord moeten weren. Aardappelen bevatten nuttige voedingsstoffen als vitamine C, kalium en voedingsvezels.’ Ook is er veel onduidelijk over de richtlijn voor noten. De aanbeveling van minimaal 15 gram per dag geldt voor alle ongezouten noten, waaronder ook pinda’s (die voorheen tot de peulvruchten gerekend werden). Verder wordt in de nieuwe richtlijn geen onderscheid gemaakt in het productieproces (gebrand of ongebrand). Het advies van PuurGezond is dan ook om de cliënt zelf te laten kiezen welke notensoorten men wil gebruiken, zolang deze maar ongezouten zijn en men goed varieert.

Omgaan met angst voor vet en suiker

Tijdens de workshop gingen de deelnemers in groepjes aan de slag met een aantal casussen, die vervolgens centraal werden besproken door diëtist Mary Stottelaar van PuurGezond. De belangrijkste conclusie: een goede uitleg over het gebruik van voedingsmiddelen blijft voor de professional van groot belang. Vaak ligt de focus van de cliënt op het mijden van een bepaalde productgroep uit angst voor macronutriënten als vet en suiker, maar het gaat uiteindelijk om het totale voedingsplaatje.  


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten