Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 November 2017

Hoe puur is puur?

Door: Angela

Hoe puur is puur?

Puur is een consumententrend die staat voor zo onbewerkt mogelijke voedingsmiddelen zonder toevoegingen. Fabrikanten spelen hierop in door E-nummers te vervangen door natuurlijke ingrediënten. Voedingsmiddelen worden daar niet altijd puurder van, zo bleek tijdens het NVVL-minisymposium “Hoe puur is puur?” dat op 16 november in Utrecht is georganiseerd.

Snijbiet in ham

Dagvoorzitter Rosanne Hertzberger, microbioloog en auteur van het boek “Ode aan de E-nummers” vindt het vervangen van E-nummers soms zelfs consumentenmisleiding. Als voorbeeld noemde Hertzberger dat het conserveermiddel E250 in ham tegenwoordig wordt vervangen door snijbiet. Herzberger: ‘De werkzame stof is in beide gevallen nitriet. Maar wat doet snijbiet in ham? Bij E250 is het voor consumenten nog duidelijk waarom het is toegevoegd.’    

Ingrediënten van een banaan

Voor veel consumenten staat puur voor natuurlijk, maar Hertzberger vindt natuurlijk helemaal niet zo puur. Herzberger: ‘Een banaan is een onbewerkt natuurproduct, maar zit vol met chemische stoffen.’ Ze somde op wat een banaan onder meer bevat: antioxidanten als E306 (tocoferol), kleurstoffen als E101 (riboflavine), smaakstoffen als 3-methylbutylethanoaat en etheengas (voor de rijping). Ook zit er in banaan het verdikkingsmiddel cellulose, ofwel E460. Herzberger: ‘In een fruitontbijtdrank heeft de fabrikant E460 onlangs vervangen door banaan. Deze vervanging lijkt logisch, maar het verdikkende ingrediënt van banaan is ook cellulose. Eigenlijk is E460 puurdere cellulose dan banaan.’

Puur geen belangrijk aankoopargument

Zorgt de aandacht voor puur er ook voor dat consumenten puurdere producten kopen? Dat blijkt mee te vallen. De belangrijkste aankoopargumenten zijn smaak en versheid, gevolgd door gezondheid en prijs, zo blijkt uit de Waarderingsmeter levensmiddelenindustrie 2017. Natuurlijk staat pas op de 8e plaats en geen toevoegingen op de 13e plaats. Opvallend is de lage plaats voor biologisch: bijna onderaan de top 20. Helemaal onderaan staat overigens “Het Vinkje”.

Top 20 van aankoopargumenten

 1. Smaak
 2. Versheid
 3. Gezondheid
 4. Prijs
 5. Portiegrootte
 6. Gebruiksgemak
 7. Aanbieding
 8. Natuurlijk
 9. Weinig verpakkingsmateriaal
 10. Diervriendelijk geproduceerd
 11. Uiterlijk
 12. Milieuvriendelijk geproduceerd
 13. Geen toevoegingen
 14. Sociaal verantwoord geproduceerd
 15. Herkomst
 16. Keurmerk
 17. Informatie over referentie-inname
 18. Biologisch
 19. Merk
 20. Het Vinkje

muriel langedijk, dietist, 28 November 2017:
haha ok ik snap het :-)
Angela Severs, redacteur Nieuws voor dietisten, 21 November 2017:
@muriel: cellulose is een verdikkingsmiddel. Het maakt het product waaraan het wordt toegevoegd dikker (niet de consument die het consumeert) :-)
muriel langedijk, dietist, 21 November 2017:
cellulose dikmakend??

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten