Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 May 2015

Hoe de geur van poep levens kan redden

Door: Karine

NEC-eNose

Kan een speciale eNose de ernstige complicatie necrotiserende enterocolitis (NEC) bij prematuren in een vroegtijdig stadium opsporen? Ja, zo denken kinderartsen uit het VUmc. Ze zijn - samen met de Maag Lever Darm Stichting - een crowdfundingactie gestart om de ontwikkeling van een NEC-eNose te financieren. Nutricia organiseerde samen met deze partijen op 6 mei een congresavond over dit onderwerp.

NEC is een van de meest ernstige en levensbedreigende aandoeningen bij te vroeg geborenen. Een kind met NEC heeft een ernstige ontsteking van de darm, waarbij zelfs delen kunnen afsterven. Jaarlijks krijgen ongeveer 100 prematuren NEC. Een derde van deze kinderen overlijdt hieraan. Bij de kinderen die overleven, ontstaan vaak ernstige en blijvende complicaties, zoals het kortedarmsyndroom en ontwikkelingsachterstand. Hoe sneller de diagnose van NEC wordt gesteld, hoe beter de prognose.

Het is de schrik van kinderartsen en ouders: necrotiserende enterocolitis (NEC). Dit is een van de meest ernstige en levensbedreigende aandoeningen bij te vroeg geborenen. Een kind met NEC heeft een ernstige ontsteking van de darm, waarbij zelfs delen kunnen afsterven. Jaarlijks krijgen ongeveer 100 prematuren NEC. Een derde van deze kinderen overlijdt hieraan. Bij de kinderen die overleven, ontstaan vaak ernstige en blijvende complicaties, zoals het kortedarmsyndroom en ontwikkelingsachterstand. Hoe sneller de diagnose van NEC wordt gesteld, hoe beter de prognose.

Als je kind NEC krijgt, staat je leven op zijn kop. Eerst vanwege de angst “gaat hij het halen?”, maar ook daarna. Sarah en Ralf zijn ouders van een zoon met NEC. Hun kind hield na een operatie nog maar 18 centimeter dunne darm over. Daardoor is hij aangewezen op parenterale en enterale voeding. Sarah: ‘Na een ziekenhuisopname van vijf maanden kregen we een training om hem zelf te verzorgen. Ons huis is nu een soort ziekenhuis en we hebben een dagtaak aan zijn verzorging. Altijd zijn we alert: zit de lijn nog goed, wat is zijn temperatuur, hoe voelt zijn buik? Het gaat nu goed met hem, maar het is een wankel evenwicht. Mijn baan als stewardess heb ik moeten opzeggen. Stel nu dat de diagnose van NEC eerder was gesteld, dan had bij mijn zoon misschien meer dunne darm gespaard kunnen blijven.’

Tim de Meij, kinderarts MDL in VUmc, en zijn collega’s Nanne de Boer en Marc van der Schee, werken aan het eerder opsporen van NEC. ‘In het verleden was voor artsen de geur van de patiënt, zoals de adem, urine, ontlasting en zweet, een belangrijk diagnostisch middel’, zegt Tim de Meij. Dat bracht hem op het idee om de ontlasting van prematuren te onderzoeken. In ontlasting komen vluchtig organische verbindingen (VOC’s) voor, die de geur bepalen. De Meij gebruikt een eNose, een apparaat dat VOC’s kan opsporen en herkennen. Een eerste studie met deze eNose bij NEC liet veelbelovende resultaten zien: de geur van de ontlasting veranderde bij kinderen die NEC ontwikkelen. Op basis hiervan kan mogelijk in de toekomst voorspeld worden of een kind NEC zal ontwikkelen. De behandeling kan dan eerder gestart worden, waardoor de kans dat de baby’s het overleven, toeneemt.

Voor de ontwikkeling van een NEC-eNose is een crowdfundingactie gestart. Een video is te bekijken op de website van de MLDS. Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc, is de woordvoerder van deze actie: ‘We worden als academisch ziekenhuis regelmatig – en terecht - de maat genomen door politiek en zorgverzekeraars met de vraag of het wel zinnig is wat we doen. Ja, juist bij zeldzame en ernstige aandoeningen en bij de ontwikkeling van nieuwe technieken en therapieën tonen wij onze kracht. De ontwikkeling van de NEC–eNose is hiervan een goed voorbeeld.’

Bron: MLDS


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten