Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 May 2017

Het vrouwenhart

Door: Karine

Het vrouwenhart

In dit boek geeft cardioloog Janneke Wittekoek tekst en uitleg over het toenemen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. De oplossing ligt in het aanpassen van de leefstijl, aldus Wittekoek. Maar dat betekent niet dat er een diëtist aan te pas komt. Wittekoek pleit voor een nieuwe specialisme: de leefstijlspecialist. Eén persoon die alle andere schakels in de keten moet vervangen, van diëtist tot fysiotherapeut en van praktijkondersteuner tot internist.

Voedingskennis aanscherpen
De patiënt wil één behandelaar, zegt Wittekoek. Ik heb haar daarover ook eens horen spreken op een congres van ”Arts en voeding”. Als Wittekoek of een collega-leefstijlspecialist de diëtist wil vervangen, moet ze toch echt haar voedingskennis nog aanscherpen. Want het hoofdstuk over gezond eten is bedroevend kort en algemeen. En dat ze schrijft dat mensen “matig moeten zijn met vet”, is natuurlijk echt een achterhaalde boodschap.

Vrouwenkwaal
Het boek van Wittekoek is toegespitst op het vrouwenhart, omdat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Dagelijks sterven er 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten! De sterfte door hart- en vaatziekten bij vrouwen stijgt met name bij vrouwen tussen de 35 en 40 jaar, aldus Wittekoek. Tijd voor meer onderzoek, want juist in wetenschappelijke studies worden vrouwen – vanwege hun hormonale cyclus – vaak geweerd.

Beeldend
Wittekoek kan de zaken duidelijk uitleggen. Zo vertelt ze dat hartklachten zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen. Niet met pijn op de borst bijvoorbeeld, maar met het gevoel dat de bh te strak zit, met pijn in de kaken, de rug of tussen de schouderbladen. Ook benoemt Wittekoek dat complicaties tijdens de zwangerschap (zoals hoge bloeddruk of diabetes) leiden tot meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Mooi is hoe ze het proces van atherosclerose heel beeldend beschrijft: ‘Wees lief voor je endotheel, de zijdezachte voering van je bloedvaten’. Als rode draad door het boek schrijft Wittekoek ook over haar leerproces en ervaringen als cardioloog.

Het vrouwenhart, Dr. Janneke Wittekoek, Uitgeverij Lucht, ISBN 9789491729805, 192 pagina’s, €17,50.


Stephanie Slot, voedingskundige, 30 May 2017:
Wanneer het zo zou zijn dat iedereen maar één behandelaar wil, dan kan een cardioloog vervangen worden door een euh huisarts? Vroeger al hebben ze daar een spreekwoord voor bedacht: Schoenmaker blijf bij je leest.
Christel Hoeflaken, Gewichtsconsulente, 30 May 2017:
Boek gelezen en wat ik naast het inderdaad summiere en wat achterhaalde hoofdstuk over voeding ook jammer vond, is dat er qua sport erg gefocust wordt op hardlopen. Het lijkt mij dat praktisch elke vorm van bewegen goed is, als je maar voldoende beweegt.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten