Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 March 2017

Het sirtfood dieet

Door: Karine

Het sirtfood dieet

Ha fijn, er is weer een nieuwe dieethype met bijbehorend boek: het sirtfood dieet, een ‘revolutionair plan voor gezondheid en gewichtsverlies’. Beste aanbeveling: de zangeres Adele is er mee afgevallen! De Britse auteurs van het boek, Aidan Goggins en Glen Matten, zijn respectievelijk farmaceut/voedingskundige en master nutritionele geneeskunde/auteur. En Sirtfoods? Dat zijn voedingsmiddelen die sirtuïnes kunnen activeren. Dat zijn eiwitten die volgens de auteurs ‘dezelfde afslankgenen in ons lichaam kunnen activeren als bij vasten’. Eten met hetzelfde effect als vasten: wie wil dit nu niet?

Sirtuïnes
Volgens Wikipedia zijn sirtuïnes een afkorting voor Silent information regulator 2 eiwitten. Het zijn eiwitten die betrokken zijn bij het aflezen van het DNA. Ze kunnen genen onderdrukken, zodat die niet of minder tot expressie komen. Er zijn aanwijzingen dat sirtuïnes een rol spelen bij de bescherming tegen veroudering en ouderdomsziekten. Sirtuines kunnen worden geactiveerd door te vasten, door weinig calorieën te eten en door te sporten. Het klinkt mooi, maar bij een snelle zoektocht naar wetenschappelijk bewijs vond ik eigenlijk alleen maar dit sceptische artikel.

Rode wijn en chocolade
De auteurs zijn echter overtuigd van het gunstige effect van sirtfoods. Een citaat: ‘Vet smelt weg bij het sirtfood-dieet. Dat komt doordat sirtuïnes kunnen bepalen of we dun blijven of dik worden’. Wat moet je weten over dit dieet? Het is gebaseerd op 20 voedingsmiddelen met (volgens de auteurs) de grootste hoeveelheden sirtuïne-activerende polyfenolen. Dit zijn aardbeien, koffie, kappertjes, boekweit, boerenkool, cacao, olijfolie, kurkuma, lavas, dadels, peterselie, rawit peper, rode ui, rode wijn, roodlof, rucola, selderij, soja, groene thee en walnoten. Als je die sirtfoods regelmatig eet, zul je slanker en gezonder worden, aldus de auteurs.

Strenge fase
Het boek is opgebouwd volgens de klassieke manier van een dieetgoeroe (zie hier mijn handleiding als je het zelf ook eens wilt proberen). Er is een nieuwe theorie over afvallen, er wordt een dieet bij bedacht, er zijn fases in het dieet en er zijn grote beloftes en heel positieve ervaringen. Zo wordt fase 1 de hypersuccesvolle fase genoemd waarin je gegarandeerd 3,2 kilo afvalt, terwijl je intussen ook spiermassa opbouwt en en passant ook nog bruin vetweefsel aanmaakt. In die eerste fase (die een week duurt) drink je voornamelijk sappen van sirtfoods. Zo start je de dag bijvoorbeeld met een sapje van boerenkool, rucola, peterselie, lavas, bleekselderij en matcha. Daarnaast mag je één tot 2 hoofdmaaltijden. In fase 2 eet je 3 maaltijden per dag, 1x groen sap en 1 sirtfoodtussendoortje. Na 7 uur ’s avonds mag je niks meer eten.

Sportschool niet nodig
De auteurs schuwen de boude uitspraken niet, zoals ‘de top twintig sirtfoods zijn het (veel aangenamere) equivalent van sporten in de sportschool, waarbij fase 1 het bootcamp is’, of ‘sirtfoods zijn het missende onderdeel in de paleofilosofie’. Het dieet bevat na de strenge startfase veel groenten, eiwitten en omega-3-vetzuren. Er worden uitsluitend onbewerkte producten gebruikt en er wordt niet gesnoept. Gewoon gezond eten dus. Behalve de hokuspokus rondom de 20 sirtfoods is het eigenlijk allemaal niks nieuws onder de zon.

Het sirtfood dieet. Het revolutionaire plan voor gezondheid en gewichtsverlies. Aidan Goggins en Glenn Matten. Uitgeverij Unieboek, 280 pagina’s, ISBN 9789000355136, 17,50


Joris Brand, Dietist, 21 March 2017:
Haha mooi beschreven. Grappig genoeg eet ik de meeste producten al, in natuurlijk vorm. Jammer van dit dieet is dat je weer aan de smoothies en shakes gaat, lijkt mij ook niet te pruimen. Maar goed om te weten!
Joyce Westhoff, Dietist, 21 March 2017:
Mooi beschreven. Ik moest direct al lachen om de eerste zin :) Hebben we weer wat om over te praten tijdens de spreekuren ;)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten