Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 May 2012

Het insectenkookboek

Door: Arnold van Huis ea.a

Het insectenkookboek

De oplossing voor het wereldvoedselprobleem en de klimaatproblematiek: met z’n allen massaal aan de insecten. Dat houden de auteurs in dit boek,twee hoogleraren en een kookdocent uit Wageningen, ons voor ogen met een pleidooi voor insecten als alternatieve eiwitbron. En eigenlijk niet zo gek als je weet dat voor het kweken van 1 kilo krekels maar 2,1 kilo voer nodig is terwijl voor een 1 kilo biefstuk maar liefst 25 kilo voer kost. Dan kunnen wij toch ook wel aan de insecten…  De meeste mensen griezelen ervan maar er is een kentering te zien.In sommige (top)restaurants worden insecten al verwerkt in gerechten. Dit boek hoopt aan die kentering een steentje bij te dragen.

Zo’n 80% van de wereldbevolking ziet insecten als een delicatesse. De auteurs proberen te laten zien dat te laten zien met de recepten in dit boek. Maar of ze daar echt in slagen is de vraag, want al bladerend door het boek krijg ik toch echt geen zin in de hamburger die op de foto staat naast een schaaltje vol krioelende meelwormen en de paddenstoelenrisotto met sprinkhanen doet me ook geen water in de mond lopen. En bij de Thaise salade (met sprinkhanen), bedenk ik me dat het net lijkt of de sla niet goed is gewassen. Het is vast een kwestie van wennen. De ravioli met een rode saus ziet er net als de buglava (in beiden zitten meelwormen die je niet meer als zodanig herkent) heerlijk uit. Wellicht zijn dit de eerste recepten die je moet proberen uit dit kookboek. En dat komt goed uit want meelwormen kun je in Nederland als consument gewoon kopen, net als sprinkhanen en buffalowormen. Waar, dat kun je lezen in dit boek.

Naast de recepten geeft dit boek een schat aan informatie over insecten en laat zien dat ze een veelzijdig ingrediënt in de keuken zijn. De recepten worden afgewisseld met interviews met onder andere  topkoks, insectenkwekers, fooddesigners en andere mensen die met voeding bezig zijn. Wellicht toch eens een keer meelwormen kopen….en wellicht gaan diëtisten in de (verre) toekomst insecten adviseren aan hun cliënten. Voedingskundig gezien is er namelijk geen enkele reden om dat niet te doen. Uit de bespreking van de voedingskundige samenstelling van rundvlees en insecten in het boek, blijkt de voedingswaarde van insecten heel vergelijkbaar is met die van rundvlees. Dus misschien kunnen we als diëtist bijdragen aan het doorbreken van het taboe van insecten eten. (RB)

Het insectenkookboek, Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke, Atlas,ISBN 9789045020310, 192 pagina’s, € 24,95

Gerelateerd filmpje: Waarom eten we geen insecten?


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten