Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 September 2016

Het gezonde darmen kookboek

Door: Karine

Van flatulentie tot krampen, van diarree tot verstopping: er zijn zoveel mensen die last hebben van hun darmen. Daar kan "Het Gezonde darmen kookboek" bij helpen! Of… niet? Christine Bailey is een Britse chefkok en voedingskundige, die flink aan de weg timmert met boeken, verkoop van supplementen en een online voedingsprogramma. Haar boek "Gut health diet plan" is onlangs vertaald.

Duizelingwekkend vijfstappenplan

Het boek start met een zeer korte uitleg van darmproblemen en oplossingen. In hoog tempo komen dysbiose, een lekkende darm, glutenovergevoeligheid, FODMAPS en het paleodieet aan bod. Daarna begint het vijfstappenplan, dat in 30 dagen uitgevoerd wordt. Eerste stap is het verwijderen van irriterende stoffen en toxines (zoals gluten, lectines, granen, FODMAPrijke producten). Stap 2 is het stimuleren van je spijsvertering, bijvoorbeeld door enzymen in de kern van de ananas (?), citroensap, bittere groenten en zinkrijke producten. Stap 3 is “herpopulatie van gezonde bacteriën”, door het gebruik van probiotica en prebiotische vezels. Stap 4 is “heling van de darmwand” door bottenbouillon (?), vitamine D, antioxidanten en colostrum (!). Stap 5 tenslotte is balans tussen lichaam en geest, zoals mindfulness. Duizelt het je ook al? En dan zijn we pas op pagina 28 van het boek! 

Kombucha en cashewkaas

Gelukkig komen dan al snel weekmenu’s en veel recepten. Die zijn best ambitieus voor de gemiddelde kok: zelf bottenbouillon trekken, kombucha maken, kaas van cashewnoten, zelfgemaakte zuurkool, paleogranola of een rauwe mango-kurkuma-kardemontaart. Bij de recepten staat of ze zuivelvrij, FODMAP-arm, glutenvrij, graanvrij, paleo, veganistisch, vegetarisch of suikervrij zijn.

Verwarrend!

Conclusie: ik blijf in verwarring achter. Het boek is een rommelige mix van opmerkelijke adviezen, populaire hypes en trends en uitdagende recepten. Geen aanrader. (KH)

Het gezonde darmen kookboek, Christine Bailey, Kosmos Uitgevers, ISBN 97821562964, 176 pagina’s € 20,00.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten