Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 January 2011

Het Fit met voeding kookboek

Door: Jac van Dongen & Gert E. Schuitemaker

cover fit met voeding kookboek

Dit boek is meer dan een kookboek. Ongeveer de helft bestaat uit recepten van voedingstechnoloog Jac van Dongen, gelardeerd met zijn persoonlijke ervaringen bij de bereiding ervan. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor biologisch en vers van het land. Soep, salade, groenten, vis en peulvruchten staan vaak op het menu. De recepten zijn puur, zonder gebruik van voorbewerkte producten. Zelfs peulvruchten worden zelf geweekt en gekookt. Opvallend is het lage gebruik van aardappelen, pasta, rijst en brood (“meelkost”genoemd). In één recept staat zelfs: “Wie perse wil, kan er een gekookte aardappel bij eten.” De rede voor de keuze van koolhydraatarme recepten wordt helaas nergens expliciet uitgelegd.   

De andere helft van het boek is gevuld met populair wetenschappelijke informatie over de invloed van voeding op de gezondheid, geschreven door apotheker dr. Gert Schuitemaker. Zijn orthomoleculaire achtergrond is duidelijk merkbaar. Zo zou bij een acute infectie in het begin maar liefst 10.000 mg vitamine C per dag nodig zijn en wordt een vastenkuur of zelfs een darmspoeling aangeraden om te ontgiften. Zeezout zou beter zijn dan keukenzout en suiker zou het immuunsysteem ondermijnen. Jammer, dit soort adviezen, want het doet afbreuk aan de pure, groenterijke recepten en de informatie die wél wetenschappelijk gebaseerd is. (AS)

Het Fit met voeding kookboek, Jac van Dongen & Gert E. Schuitemaker, Kunst Mag, ISBN 9789075979299, 158 pagina's, € 29,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten