Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 April 2012

Het echte anti kanker dieet

Door: Prof. dr. David Khayat

het echte anti kanker dieet

Een leek inzicht geven in de relatie tussen voeding en kanker. Dat probeert prof. dr. David Khayat, hoofd oncologie in het Pitié-Salpétrière Ziekenhuis in Parijs. Op een zeer toegankelijke manier legt hij uit wat de verschillen zijn tussen epidemiologisch, experimenteel en interventieonderzoek en welke conclusies eraan verbonden mogen worden. Vervolgens bespreekt hij per hoofdstuk de relatie tussen kanker en voedingsmiddelen. Aan de orde komen vis, vlees, zuivel, eieren, groente en fruit, vetten, suikers, zoetstoffen, dranken, voedingssupplementen en ook beweging. Het boek begint dus goed, maar toch is het geen aanrader. Ten eerste komt dit doordat de auteur zó uitgebreid op alles ingaat, dat de leek al snel het spoor bijster raakt en denkt dat hij niets meer kan eten. Het tweede nadeel is dat het boek niet echt is aangepast aan de Nederlandse lezer. Er worden wel wat Nederlandse cijfers genoemd, maar in de lijst van vissoorten is geen haring te vinden. Ten derde zet ik mijn vraagtekens bij sommige van zijn beweringen. Zo bevatten volgens hem meervoudig onverzadigde vetten minder calorieën dan andere vetten, is varkensvlees minder vet dan rood vlees en moet je bij barbecueën het vlees niet helemaal gaar maken vanwege de polycyclische koolwaterstoffen die ontstaan bij lang grillen van vlees. Ook kunnen volgens hem blonde en roodharige mensen beter geen sinaasappelsap drinken omdat dit de kans op huidkanker zou kunnen verhogen.

Al met al een aardig boek, waarbij de relatie tussen voeding en kanker per productgroep begrijpelijk wordt beschreven. Maar of het boek nu de ondertitel ‘zin en onzin over voeding en kanker’ waarmaakt? Ik ben bang dat er alleen maar meer vraagtekens bij komen. (MS)

Het echte anti kanker dieet, prof dr David Khayat, Lannoo, ISBN 9789020940466, 279 pagina’s, € 19,99


Liesbeth van den Heuvel, , 16 October 2012:
Het werk van een dietist staat los van het promoten van visies in een boek.
Als professional weeg en interpreteer je informatie.
Ik heb het boek niet gelezen maar afgaande op de voorbeelden van beweringen denk ik ook dat dit het zoveelste boek is dat lezers laat denken dat ze niets meer kunnen eten. Informatie wegen en afstand nemen blijft nodig. Dietisten werken persoonlijk, praktisch en probleemoplossend. Adviseren naar de situatie, beperken tot de essentie van de hulpvraag.
Bij lezers staat het boek in de kast naast Atkins, Montignac, Dukan. maar of men er persoonlijk iets mee doet?
EE Prins, , 14 October 2012:
Ieder mens leest een boek op zijn of haar interpetatie's,wie deze ook schrijft.
Becel zou goed voor het hart zijn,en wordt zelfs gepromoot,maareen cardioloog heeft recent nog op TV laten zien wat transvet in het lichaam aanricht.Transvet komt o.a voor in Becel..dus niet goed voor hart en bloedvaten!
Dietistes zouden op deze gevaren moeten wijzen..maar nee,dat gebeurt niet!
Laten we blij zijn met het boek het anti kanker dieet..van prof dr David Khayat want 30 jaar ervaring en wetenschappelijk bewijs is wel hét bewijs,
Ik vind deze bovenstaande kritiek dan ook muggenzifterij.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten