Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 October 2017

‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’

Door: Angela

‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’

Groenten en fruit worden duurder als het nieuwe kabinet Rutte III het lage BTW-tarief verhoogt van 6 naar 9 procent. Prof. Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit: ‘Een gezonde leefstijl moet gemakkelijk en aantrekkelijk worden gemaakt. Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal.’ Zij doet deze uitspraak in een brief aan de formateur van het nieuwe kabinet, gestuurd door onder meer het GroentenFruit Huis, Natuur & Milieu, Wageningen Universiteit en Research, Vrije Universiteit Amsterdam en de NPHF Federatie voor Gezondheid.

Consumptie begint net te stijgen

In de brief vragen deze organisaties om geen BTW-verhoging toe te passen op groenten en fruit. Ze zijn bang dat dit een negatief effect zal hebben op de voorzichtig ingezette tendens naar een hogere consumptie van groenten en fruit. In 2016 steeg deze voor het eerst sinds jaren met één procent. Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange daling.

Tegenstrijdig

Begin dit jaar is het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit gestart met als doel een hogere consumptie van groenten en fruit. Het is volgens de organisaties tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering richting een hogere consumptie van groenten en fruit en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren.

E-mailactie voor 0% BTW

Ook Foodwatch is het niet eens met de plannen om de BTW op groenten en fruit te verhogen. Sinds het begin van deze eeuw zijn groenten 50% duurder geworden en fruit 41%, aldus deze voedselwaakhond. Suiker is in dezelfde periode 18% goedkoper geworden. Foodwatch pleit voor 0% BTW op groenten en fruit en is daarom een e-mailactie gestart. Je kunt er hier aan meedoen.

Bronnen: GroentenFruit Huis en Foodwatch


Marian Noordam, leefstijl dietist, 17 October 2017:
Ben heel blij met bovenstaande initiatieven, met precies dezelfde argumentatie als Ingrid Steenhuis ! Heb nu direct gevolgd gegeven aan de oproep van Food Watch. Laat de overheid aub investeren in preventie, bewustwording en makkelijk kunnen kiezen voor GOED en ECHT eten !
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 17 October 2017:
Daarbij geldt dat ook de Nederlandse de agrariërs ook eens een eerlijke prijs voor hun producten moeten krijgen. Dat kan namelijk ook duurzaamheid in deze sector bevorderen.
truus kuijpers, dietiste, 17 October 2017:
0% btw op groenten en fruit is helemaal prima. echter, de consument mag ook geld uitgeven aan gewone gezonde voeding en vaker de ongezonde voeding laten staan. er moet een gedragsverandering plaats vinden

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten