Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 August 2016

Het blauwe Vinkje gaat verdwijnen

Door: Angela

Het blauwe Vinkje gaat verdwijnen

Er is onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het blauwe Vinkje (bewuste keuze). Daarom adviseert de Stichting Ik Kies Bewust aan de minister van VWS om alleen het groene Vinkje (gezonde keuze) te handhaven. Dit blijkt uit een adviesbrief van de stichting aan het ministerie. Eind dit jaar zal de minister van VWS de knoop doorhakken, als ook een internationale inventarisatie is gemaakt van andere voedselkeuzesystemen. Tot die tijd blijven de huidige richtlijnen rond het gebruik van het Vinkje van kracht.

Groene vinkje alleen op Schijf van Vijf

Het bestuur van de stichting heeft goed geluisterd naar alle steakholders en de publieke opinie en op basis daarvan vergaande aanbevelingen gedaan. Zo wil de stichting het groene Vinkje in de toekomst alleen nog toestaan op producten uit de Schijf van Vijf. Het groene Vinkje staat dan duidelijk voor gezonde levensmiddelen.

Verbetering productsamenstelling

Volgens de stichting heeft het blauwe Vinkje wel geleid tot een verbeterde samenstelling van veel voedingsmiddelen. De stichting pleit voor een nieuw initiatief voor het gezonder maken van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld door samenwerking met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De Consumentenbond is blij dat het blauwe Vinkje verdwijnt, maar hoopt dat dat het nieuwe initiatief niet leidt tot een ander misleidend logo.

Bronnen: Stichting Ik Kies Bewust en Consumentenbond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten