Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 April 2014

Het beste dieet ter wereld? Puur en onbewerkt!

Door: Angela

PuurGezond

Wat is de overeenkomst tussen ogenschijnlijk totaal verschillende diëten als koolhydraatarm, vetarm, mediterraans, vegetarisch en het oerdieet? Ze bevatten allemaal pure, onbewerkte producten, weinig geraffineerde granen en toegevoegde suikers en veel plantaardige voedingsmiddelen. En dat zijn juist de ingrediënten van een wetenschappelijk onderbouwd gezond eetpatroon, zo concluderen onderzoekers van Yale University in een publicatie in Annual Review of Public Health. In Nederland staat dit ‘beste dieet ter wereld’ bekend onder de naam PuurGezond.

Wat is het meest gezonde dieet? In een poging deze vraag te beantwoorden, hebben onderzoekers van Yale University de wetenschappelijke onderbouwing van 7 bekende diëten op een rij gezet. Hun conclusie? Koolhydraatarm is niet beter dan vetarm, vegetarisch niet beter dan laag-glycemisch en het oerdieet niet beter dan het mediterrane dieet. Zelfs een gebalanceerde voeding, zoals wordt aanbevolen door het Amerikaanse Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie, komt niet als beste uit de bus. Is er dan geen beste dieet? Toch wel, concluderen de onderzoekers op basis van maar liefst 167 wetenschappelijke publicaties. Een voeding, bestaande uit minimaal bewerkte, natuurlijke producten is beslist gezond en ook nog eens duurzaam. Toevallig (of niet) is dit ook de gemeenschappelijke component van alle 7 onderzochte diëten.

Volgens de Yale-onderzoekers kunnen we het beste kiezen voor écht eten, met nadruk op plantaardige producten als groenten, fruit, noten, zaden en volkoren granen. Als je kiest voor natuurlijke voedingsmiddelen, dan hoef je je geen zorgen te maken over vet, zout of vitamines. Echt eten bevat als vanzelf de goede voedingsstoffen, zo stellen de onderzoekers. In Nederland is zo’n onbewerkte, natuurlijke voeding al enkele jaren bekend onder de naam PuurGezond. PuurGezond staat voor bewust leven, écht eten en gezond genieten. Van het boek “PuurGezond, slank in 8 stappen” van diëtist Karine Hoenderdos zijn inmiddels 4.500 exemplaren verkocht en ruim 250  praktijken van diëtisten en gewichtsconsulenten zijn  aangesloten en adviseren volgens de PuurGezond-methode. 

Bron: Annual Review of Public Health


Jan Dekker, managing director, 11 May 2017:
Hier ben ik het helemaal mee eens.Na mijn ervaring met Life&Cooking en daarna als oprichter en founder van 24Kitchen heb ik zelf ervaren hoe communicatie over voeding is doorspekt met voedselsprookjes. Daarom komen we op 16 oktober Wereld Voedseldag met het eerste reclame vrije food&care platform in Nederland. FOODFIRST NETWORK.We voldoen geheel aan PuurGezond, sterker Karine Hoenderdos is belangrijk onderdeel van ons team.
Voor het eerst een groot Nationaal platform zonder inmenging van industrie. Het platform bestaat uit drie pijlers, voeding, bewegen en medisch. Vers en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel dat is ons beste medicijn.
Jan Dekker managing director en founder van dit nieuwe platform.
margje vlasveld, zelfstandig gevestigd diëtist, 21 April 2014:
Helder overzichtsartikel, de conclusie van het artikel is ook helder: de vraag is niet; wat is het beste dieet? maar hoe veranderen we de huidige eetcultuur in een gezonde eetcultuur? Maar er verandert weinig zolang de mensen keuzes maken op basis van halve waarheden (=reclame of "voorlichting") over voeding, en zolang mensen ook liever niet nadenken over hun consumentengedrag.
Verse producten, voornamelijk plantaardig, puur en zonder gif geteeld is natúúrlijk de beste voeding en de beste basis voor alle diëten. Het is jammer dat mensen liever hun geld uitgeven aan taaie repen en misselijkmakende eiwitshakes dan aan een tas met biologische groenten en fruit. Hoe zou dat komen? Door reclame en valse beloftes, grote belangen, commercie. Dat komt ook in de discussie in dit artikel naar voren. Daar moet dus iets veranderen, puur gezond eten moet gemakkelijk en niet duur zijn, zodat mensen niet alleen maar langer - door medische en technische vooruitgang - maar langer gezónd leven, door culturele en maatschappelijke vooruitgang.
Eline Le Mair, BGN gewichtsconsulent, 17 April 2014:
Hier ben ik al tijden van overtuigd!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten