Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 March 2014

Hepcidine nieuwe risicofactor voor hart- en vaatziekten

Door: Angela

Hecidine vergroot kans op atherosclerose

Het eiwit hepcidine, dat belangrijk is voor de ijzerverdeling in het lichaam, lijkt een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dat hebben onderzoekers van het Radboudumc ontdekt. Hoge concentraties hepcidine in het bloed vergroten de kans op atherosclerose bij vrouwen na de menopauze.

Van ijzer wordt al langer gedacht dat het een rol speelt bij hart- en vaatziekten. Vrouwen zouden minder kans op hart- en vaatziekten hebben dan mannen, omdat ze via de menstruatie ijzer verliezen. Deze ijzerhypothese zou ook verklaren waarom vrouwen na de menopauze meer risico op hart- en vaatziekten lopen. Toch leverde onderzoek de afgelopen decennia verwarrende resultaten op. Soms werd een verband gevonden tussen ijzer en hart- en vaatziekten, soms niet. 'Dat komt omdat er waarschijnlijk naar de verkeerde factor is gekeken', zegt hoogleraar Experimentele Klinische Chemie Dorine Swinkels. 'In plaats van het ijzergehalte in het lichaam, moet je de verdeling van het ijzer over het lichaam nemen.'

Hepcidine bepaalt waar het ijzer in het lichaam wordt opgeslagen. Het lichaam heeft 2 grote opslagloodsen: de levercellen en de macrofagen, ook wel de vreetcellen van het afweersysteem genoemd. Hepcidine regelt die balans. Bij een laag hepcidine gaat het ijzer vooral naar de lever, bij een hoog hepcidine wordt het vooral in de macrofagen opgeslagen. En niet onbelangrijk: in dat laatste geval krijgen die macrofagen meer zin om in de vaatwand te kruipen en daar vetten op te hopen. Volgevreten macrofagen zijn aanjagers van atherosclerose. In de vaatwand trekken ze ontstekingscellen aan, die weer bijdragen aan vervetting en verkalking van de vaatwand. Op die manier zou een hoog hepcidine atherosclerose dus kunnen versterken.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten