Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 August 2016

Helft baby’s krijgt geen borstvoeding binnen eerste levensuur

Door: Karine

Borstvoeding

Zo’n 77 miljoen pasgeborenen per jaar krijgen geen borstvoeding binnen een uur na de geboorte. Dat is de helft van alle baby’s. Ze lopen daardoor essentiële voedingsstoffen, antilichamen en huid-op-huidcontact met hun moeder mis, die ze beschermen tegen ziekte en dood. Dat zegt UNICEF op basis van nieuwe cijfers over de afgelopen 15 jaar.

Meer sterfte

Toename van het aantal moeders dat start met borstvoeding gaat langzaam en vrouwen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben om direct borstvoeding te geven. Hoe langer borstvoeding wordt uitgesteld, hoe groter de kans dat een baby sterft in de eerste levensmaand. Uitstel van borstvoeding van 2 tot 23 uur na de geboorte verhoogt het risico op sterfte in de eerste 28 levensdagen met 40%. Bij uitstel van 24 uur of meer is dat zelfs 80%. Als alle baby’s de eerste zes maanden alleen moedermelk zouden krijgen, zouden meer dan 800.000 levens per jaar worden gered, aldus UNICEF.

Afrika

In sub-Sahara Afrika is kindersterfte onder de 5 jaar het hoogste in de wereld. In West- en Centraal-Afrika is borstvoeding sinds het jaar 2000 niet toegenomen en in Oost- en Zuidelijk Afrika bedroeg de toename slechts 10%. Zelfs in Zuid-Azië, waar vroege borstvoeding verdrievoudigde in 15 jaar - van 16 procent in 2000 tot 45 procent in 2015 - is de toename niet genoeg: 21 miljoen pasgeborenen wachten nog te lang op borstvoeding.

Geen hulp bij borstvoeding

Onderzoek van UNICEF toont aan dat vrouwen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben om onmiddellijk na de geboorte borstvoeding te geven. Zelfs niet wanneer een arts, verpleegkundige of vroedvrouw aanwezig is bij de bevalling. In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië geven vrouwen die bevallen met deskundige hulp zelfs minder borstvoeding in het eerste uur na de geboorte dan vrouwen die deze hulp niet krijgen. Het voeden van baby’s met andere voeding is ook een reden voor vertraagde borstvoeding. In veel landen is het gebruikelijk om een baby moedermelkvervangers, koemelk of suikerwater te geven in de eerste 3 dagen. Bijna de helft van alle pasgeborenen wordt zo gevoed. Bij gebruik van deze minder voedzame alternatieven r wordt het moeilijker voor moeders om te starten met het geven van de borst en daarmee door te gaan. De eerste dagen zijn immers erg belangrijk om de borstvoeding goed op gang te brengen.

Wereldwijd krijgt slechts 43% van de kinderen jonger dan 6 maanden exclusief borstvoeding. Baby's die helemaal geen borstvoeding krijgen, lopen 14 keer meer kans om te sterven dan baby’s die met alleen moedermelk zijn gevoed. Iedere hoeveelheid moedermelk verkleint het risico op overlijden. Baby's die nooit moedermelk krijgen, lopen 7 keer meer kans op dodelijke infecties dan kinderen die op zijn minst enige moedermelk krijgen de eerste 6 maanden.

Bron: Unicef


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten