Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 April 2011

HbA1c-streefwaarde niet onder de 7%

Door: Angela

glucosemeter

Bij diabetes mellitus type 2 is een HbA1c-streefwaarde onder de 7% onverstandig. Onderzoekers van de zogenoemde ACCORD-trial concluderen dit in New England Journal of Medicine.

Bij ruim 10.000 mensen diabetes mellitus type 2 werd vanaf 2011 door optimalisatie van de glucoseregulerende medicatie gestreefd naar een HbA1c-waarde van 7,0-7,9%, of - voor een superstrenge norm – naar een HbA1c-streefwaarde van onder de 6%.

In 2008 bleek dat de kans op overlijden in de groep met de strenge norm hoger lag dan in de groep met minder strikte glucosecontrole. De patiënten zijn nog wel de geplande 5 jaar gevolgd, maar de strenge norm is daarna afgezwakt.

Ook na 5 jaar follow-up ligt de sterfte bij de in eerste instantie streng behandelde patiënten hoger (7,6%) dan bij de groep die meteen al de standaardbehandeling kreeg (6,4%). Waarom een strenge streefwaarde tot extra sterfte leidt, blijft onduidelijk. Voor een lagere streefwaarde zijn meestal een combinatie van verschillende glucoseregulerende medicijnen nodig. Mogelijk werkt dit negatief.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Vera Schurink, , 28 April 2011:
"Waarom een strenge streefwaarde tot extra sterfte leidt, blijft onduidelijk."

Interessant artikel, maar een eenduidedige conclusie hieruit trekken, blijft wel altijd enigzins gevaarlijk. Een mogelijkheid kan ook zijn, dat de streng behandelde patienten tevens de patienten waren met andere vormen van comorbiditeit, waardoor tevens het sterftepercentage hoger komt te liggen.
Mvg, Studente V&D
Marleen De Decker, , 19 April 2011:
Volgens mij geeft deze zin aan dat bij de streng behandelde patiënten een hoger sterftecijfer is gezien (7,6% ipv 6,4% bij de standaardbehandeling).

Bij de strengbehandelde patiënten werd inderdaad een lagere HbA1c streefwaarde aangehouden.

Mvg, Marleen De Decker, diëtist Westfriesgasthuis, Hoorn.
Angela Severs, , 19 April 2011:
@Sonja. De getallen tussen haakjes zijn de sterftepercentages, niet de HbA1c-streefwaarde. Is inderdaad verwarrend!
Sonja Wetzels, , 19 April 2011:
Ook na 5 jaar follow-up ligt de sterfte bij de in eerste instantie streng behandelde patiënten hoger (7,6%) dan bij de groep die meteen al de standaardbehandeling kreeg (6,4%)

Deze zin snap ik niet, hoe kan streng nu hoger dan 7,6% zijn?? moet dit niet anders om zijn? lager dan 6,4% en 7,6% standaard?
gr sonja wetzels dietist Maastricht

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten