Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 July 2014

Haverbrood is veilig bij coeliakie

Door: Angela

Haverbrood

Haver bevat geen gluten en is veilig voor coeliakie-patiënten. Dit concludeert plantenwetenschapper Diana Londono op basis van onderzoek, waarop ze 19 juni promoveerde aan Wageningen UR. Ze onderzocht ook het recept voor een goed brooddeeg uit haver.

Haverbrood is een uitkomst voor mensen met coeliakie, want haver bevat van nature geen gluten. Als haverbrood toch een allergische reactie veroorzaakt, dan komt dat door besmetting met gluten uit tarwe tijdens teelt, bemesting, transport of verwerking. Sinds enkele jaren is er een gegarandeerd glutenvrije haverketen en kunnen mensen met coeliakie veilig glutenvrij haverbrood en andere haverproducten eten.

Omdat gluten in haver ontbreken, is het lastig om een luchtig en soepel brood te maken. Het huidige glutenvrije haverbrood wordt  uit een beslag gemaakt met  glutenvervangers om het brood toch te laten rijzen. Bakkers hebben liever een deeg van haverbloem, zodat ze het kunnen kneden en vormen. Londono legde de basis voor dit haver-brooddeeg. Ze ontdekte dat haverbloem geschikter is voor het maken van brood dan volkoren havermeel. De beta-glucanen, voedingsvezels die vooral in de zemelfractie zitten, blijken namelijk het rijzen van het brood te belemmeren. Als alternatief voor gluten testte Londono bepaalde melkeiwitten die ook in staat zijn om netwerken te vormen. Deze bleken veelbelovend, maar vergen nog nader onderzoek. Bakkers kunnen nu met de bevindingen van Londono  zelf aan de slag met het ontwikkelen van een goed haverbloemdeeg.

Bron: Resource


ans wurth-blokland, gep.diëtist, 17 July 2014:
svp het recept voor dit brood
Judith Rondeel, dietist, 15 July 2014:
Inderdaad, dan wil ik ook graag het recept weten
r nijtmans, dietist, 15 July 2014:
en wat is het recept voor het brood

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten