Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 February 2015

Hart- en vaatziekten en diabetes door falend zenuwstelsel

Door: Reina

zenuwcellen

Het functioneren van het autonome zenuwstelsel lijkt mede te bepalen hoe ongezond overgewicht voor iemand is. Mensen met overgewicht met een niet goed werkend autonome zenuwstelsel hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes dan met een goedwerkend zenuwstelsel. Dit concludeert Stefanie Hillebrand in haar proefschrift The role of the autonomic nervous system in diabetes and cardiovascular disease.

Hillebrand onderzocht hoe overgewicht het autonome zenuwstelsel beïnvloedt. Een hoge activiteit van het sympathische zenuwstelsel en een lage activiteit van het parasympatische zenuwstelsel zouden zorgen voor overgewicht en ziekte. Uit het onderzoek van Hillebrand blijkt: hoe meer lichaamsvet, hoe actiever het sympathische zenuwstelsel. Dat geldt vooral als het vet is opgeslagen rond de organen in de buik. Dit vet is metabool actief en produceert hormonen en ontstekingsfactoren die het sympathische zenuwstelsel mogelijk stimuleren.

Hillebrand laat zien dat ook mensen zonder ziekte slechter af zijn als hun autonome zenuwstelsel minder goed functioneert. Gezonde mensen met een slechtere functie van het autonome zenuwstelsel hebben 32 tot 45% meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De directe oorzaak hiervoor zouden vetten in het bloed zijn. Het actievere sympathische zenuwstelsel zorgt mogelijk voor een hogere concentratie vetten in het bloed en de lever, wat slecht is voor hart en bloedvaten. Een mens merkt het zelf niet als het autonome zenuwstelsel slechter gaat werken, en het is dus een soort sluipmoordenaar.

Hillebrand promoveerde op 22 januari. Haar onderzoek was onderdeel van de NEO-studie.

Bron: LUMC

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten