Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 January 2015

Handreiking bij bewust afzien van eten en drinken

Door: Karine

Afzien van eten en drinken

Bewust afzien van eten en drinken, om zo het levenseinde te bespoedigen, hoeft bij mensen na het 60ste levensjaar niet te worden ontraden. Als patiënten voor deze weg kiezen, kunnen hulpverleners hen goed voorbereiden en begeleiden en hen adequate palliatieve zorg geven. De KNMG en V&VN ondersteunen zorgverleners met de praktische handreiking ‘Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’.

De handreiking geeft antwoord op vragen als: hoe lang kan het duren? Wat staat de patiënt en de hulpverlener te wachten? Wat voor zorg verleen je naast goede mondverzorging? Wat te doen bij onrust, verwardheid en een delier? Welke klachten kunnen optreden en hoe kun je deze verlichten? Is dit een natuurlijke dood? De verwachting is dat zorgverleners de komende jaren steeds vaker te maken krijgen met vragen van mensen die overwegen bewust af te zien van eten en drinken of daarmee zijn begonnen.

Bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen wordt nadrukkelijk afgeraden bij patiënten die jonger dan 60 jaar zijn en geen levensbedreigende ziekte hebben. Bij oudere patiënten is de afwezigheid van een levensbedreigende ziekte of een goede conditie van de patiënt geen reden om deze weg af te raden.

Goede samenwerking en frequente communicatie tussen zorgverleners onderling, met de patiënt en zeker ook met de naasten is onmisbaar in het traject. Naasten moeten goed worden begeleid. De zorg voor een patiënt die bewust afziet van eten en drinken kan ook voor de zorgverleners en vrijwilligers belastend zijn. De handreiking is primair bedoeld voor artsen, verpleegkundigen en verzorgenden.

Bron: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten